Cum gasesti bilete de avion ieftine

Romanii sunt europenii care apeleaza cel mai putin la internet pentru a-si rezerva singuri biletele de avion sau cazarile pentru vacanta.

O spune un raport publicat de Oficiul European de Statistica Eurostat, conform caruia in Finlanda si Olanda rezervarile online pentru zboruri au reprezentat peste 80% din total. La celalalt capat al clasamentului se afla Romania, cu doar 23%.

Si in cazul rezervarilor pentru cazare, daca in Olanda 69% dintre turisti prefera mediul online, iar in Franta, 68% dintre persoane, Romania este din nou pe cel mai mic loc, cu doar 7%.

Si nu cred ca are legatura cu faptul ca romanii nu calatoresc, ci mai degraba din necunostinta sau din comoditate. Iar daca pentru cei din urma nu am ce face, pentru cine si-ar dori sa gaseasca singur bilete de avion sau camere de hotel la preturi absolut decente si fara comisioane inutile, ar fi mai multe solutii.

  • In primul rand, in masura in care se poate, planifica vacantele. Daca reusesti sa stabilesti din timp ca peste jumatate de an ai vrea sa pleci in vacanta, ai sanse mult mai mari sa economisesti bani pe avion si cazare.
  • Foloseste-te de Facebook. De exemplu, ma gandesc sa merg in noiembrie in Sri Lanka, asa ca am intrat pe paginile de Facebook ale unor companii aeriene care zboara in zona si am activat optiunea ”Get notification”. In felul asta, daca apare o promotie, nu o ratez.

air asia

  • Inscrie-te pentru newsletter-ul companiilor aeriene.
  • Fii flexibil. Pe cat posibil, incearca sa fii deschis in ceea ce priveste datele la care vrei sa calatoresti. O plecare cu doua zile mai tarziu sau o prelungire a vacantei ti-ar putea salva niste bani. Pentru asta, pe site-uri precum Skyscanner poti vedea in ce zile zbori cel mai ieftin.

skyscanner colombo

  • Go the extra mile. E drept, cel mai simplu ar fi sa iti iei un bilet de avion direct din Bucuresti, fara batai de cap, dar exista situatii in care pretul este cu mult mai mare. De exemplu, anul trecut pe vremea asta, un bilet pentru Mexic costa 800-900 de euro din Bucuresti. Am incercat sa imi ajut prietenii care voiau sa mearga, asa ca am inceput sa caut, dar nu cu plecare din Romania, ci din orase in care se poate ajunge ieftin cu un zbor low cost. Si am gasit pana la urma un zbor Londra – Cancun, completat cu un zbor Bucuresti – Londra cu Ryanair. In total a fost putin sub 600 de euro. Daca faci asta, ai grija sa iti lasi suficient timp intre zboruri, in cazul in care apar intarzieri.
  • Zboara doar cu bagaj de mână. Ca sa poti sa profiti cu adevarat de preturile mici ale companiilor low cost, nu trebuie sa ai bagaj de cala. De altfel, daca nu mergi intr-o zona foarte rece, ca sa ai nevoie de haine groase, sau nu ai nevoie de echipamente speciale, in general ar trebui ca o geanta de mana sa fie mai mult decat suficienta pentru vacanta. Eu folosesc de obicei un rucsac, am grija sa se incadreze in dimensiunile impuse de compania aeriana si in felul asta nici nu car dupa mine toata vacanta ditamai geamantanul. In India sau Asia, unde la fiecare 2-3 zile zburam in alt oras cu un low cost, mi-a fost de mare folos.

  • Profita de promotii. Eu una, sunt deschisa la orice destinatie, asa ca daca aud de o promotie, imediat ma uit pe harta sa vad ce orase sunt in jurul aeroportului respectiv. Poate ca, de exemplu, Nuremberg nu e pentru toata lumea o destinatie de vis, dar la nici o ora distanta se afla niste orasele bavareze absolut minunate din patrimoniul UNESCO.
  • Pleaca oriunde. Daca doar ai chef de o pauza, intra pe Fly Me Anywhere. Introduci orasul de plecare, datele disponibile si vezi ce optiuni ti se ofera, in functie de buget.
  • Urmareste site-urile specializate in alerte: Holiday Pirates, Fly for free etc
  • Foloseste-te de site-urile care compara preturi, de tipul Skyscanner, TripstaMomondo, Kayak, dar nu te baza numai pe ele, mai ales ca multe dintre ele percep comision.
  • Pretul unui bilet variaza foarte mult in functie de site-ul pe care il gasesti, asa ca inainte sa scoti cardul, asigura-te ca ai epuizat toate variantele. Uite cat costa acelasi bilet de avion al unei companii low-cost, in functie de site-ul pe care il gasesti:
Grafic bilete avion
sursa: Asociatia Pro Consumatori
  • Sterge istoricul de cautari sau foloseste modul incognito. Eu am invatat asta the hard way, in timp ce incercam sa iau biletele de Cuba. Cautarile repetate se traduc in preturi crescute artificial.
avion
Muntii Parang, vedere aeriana

Cum iti alegi cazarea

Rezerva cazarea imediat ce ti-ai luat biletele de avion. De cele mai multe ori am folosit Booking.com sau Agoda. In functie de locul in care am mers si numarul de persoane, am rezervat case, apartamente sau camere de hotel. De obicei rezerv o camera si am grija sa nu fie nevoie de un depozit. In acest fel, in lunile care urmeaza pana la plecare, pot sa o modific, sa o anulez si sa o schimb cu alta mai frumoasa, mai ieftina sau intr-o zona mai buna.

E posibil sa nu mearga totul struna, e drept, chiar si dupa ce ai verificat hotelul pe forumuri, pe Facebook sau pe Tripadvisor. In Albania am ajuns in Orikum la un apartament al unui englez care uitase sa isi informeze administratorul de rezervarea noastra. În Saranda am ajuns la un hotel care habar nu aveam cine suntem si ce vrem. In Goa, India, casutele de pe plaja in care ar fi trebuit sa ne cazam abia se construiau. In Cuba nici macar nu am mai rezervat cazare, pentru ca stiam ca nu se respecta. De fiecare data, insa, s-a gasit o rezolvare, iar de obicei oamenii nu te lasa pe drumuri.

Citeste si: Locuri in care sa mergi chiar si numai pentru cazare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close