Cu cortul pe Plaja Vadu, doua zile cat doua saptamani de vacanta

Aveam doua zile la dispozitie, low budget si mood-ul era pentru un loc in care sa nu am semnal la telefon si sa nu vad oameni, asa ca mi-am amintit ca de mult voiam sa ajung la Gura Portitei. Cand m-am apucat sa ma interesez insa, am realizat ca m-am trezit cam tarziu, iar locul nu prea mai e chiar o pustietate, cei care au cazare in zona te conditioneaza sa stai un minimum de nopti, iar cu orarul barcilor am fi pierdut pe drum una din cele doua zile disponibile. Ramane insa de testat si revin cu detalii si despre Gura Portitei, pentru ca pana la urma am ajuns pe Plaja Vadu.  

Cum nu prea gasesti niste informatii concrete despre ce presupune camparea pe plaja Vadu avand in vedere ca face parte din Rezervatia Biosferei Deltei Dunarii, de parca incerci sa intri intr-o grupare secreta, am zis sa ne oprim acolo si sa vedem ce gasim, iar in cel mai rau caz, daca ceva nu se leaga, sfarsim tot la Krapets.

plaja Vadu

Cum ajungi la plaja Vadu

Din Bucuresti ajungi imediat, treci de Constanta, Navodari, iar in comuna Corbu, de care tine si satul Vadu, gasesti un indicator la dreapta care te indruma spre rezervatie. De acolo, pret de vreo 10-15 kilometri, mergi pe un drum cu gropi, care apoi se transforma intr-o fasie ingusta din dale de beton, iar la final este doar drum de pamant.

plaja Vadu

Pentru ca e ingust, din loc in loc sunt refugii care sa permita trecerea alternativa. De cele mai multe ori sunt insa atat de putine masini, ca am oprit mai des ca sa treaca o cartita sau ca sa salut o barza pe marginea drumului.

plaja Vadu

Cand te apropii de plaja, drumul se largeste in parcarea de la singura cherhana de pe plaja, unde noi am si lasat masina si am plecat in recunoastere.

Conditii de campare pe plaja Vadu

Daca intrebi pe cineva daca se poate campa la Vadu, raspunsul pe care ar trebui sa il primesti este nu. Zona este rezervatie, camparea este interzisa incepand din 2016, teoretic la fel si masinile de pe plaja, dar cu toate acestea o sa gasesti oameni acolo.

Din ce vorbesti cu ei, ar parea ca situatia se rezolva amiabil. Adica nu ai avea voie sa fii acolo, dar daca vin in control administratorii rezervatiei, practic se cam uita la om. Daca nu ai parcat pe plaja, nu ai facut focul si nu ti-ai imprastiat gunoaiele, tot ce verifica este permisul de acces si te cam lasa in pace. Cel putin asta spuneau cei care parea mai de-ai locului, pentru ca noi nu am avut parte de control.

plaja Vadu

Am ajuns intr-o joi dimineata si am pus cortul pe marginea unui drumeag, intre plaja si un lac. Dincolo de o duna de nisip (cel considerat cel mai fin de pe plajele de la noi), la un metru de apa, am intins singurele doua prosoape de pe cei aproape 10 kilometri de plaja si am pierdut notiunea timpului.

plaja Vadu
Apus pe malul lacului de pe plaja Vadu

Am facut picnic, am terminat o sticla de rom, am adunat scoici si am facut baie in mare, am vorbit cu voce joasa pentru ca ma simteam de parca as fi deranjat locul, iar de dimineata pana seara am mai zarit inca vreo 6-7 oameni. Am vazut apusul pe lac din fata cortului si am adormit imediat dupa ce s-a intunecat doar ca sa ne trezim la fix pentru soarele care incepuse sa se ridice iar din mare. A doua zi am repetat, iar pana seara ma simteam de parca eram in vacanta de doua saptamani – easy like a Sunday morning!

plaja Vadu
Rasarit pe plaja Vadu

Practic singurul lucru care mi-a stricat mojo-ul a fost cel care era atins de oameni (go figure!). Adica am zis sa mancam un bors de peste la cherhanaua de pe plaja, singura, care deschidea vineri la pranz, in asteptarea turistilor din weekend. Si cum am vazut dimineata si niste pescari iesind pe mare, nu ne-am pus problema ca am putea primi o ciorba din altceva decat peste proaspat. Well, data viitoare n-o sa mai presupun nimic… Desi locul arata mai mult decat decent pentru o carciuma in pustietate, preturile sunt cam ca in Vama Veche, iar borsul era facut cu mai multe feluri de peste, din care macar vreo doua decongelate rapid si faramicioase, asa ca am preferat sa il las in farfurie.

plaja Vadu

Asa ca daca ai chef sa te rupi de lume, in mod clar poti sa o faci pe o plaja de la noi, indiferent ca mergi cu cortul sau ca iti inchirieze o camera in Corbu, la o pensiune sau un localnic.

Unde se plateste taxa pentru Plaja Vadu

Singurul lucru important este sa respecti locul in care esti si asta include si taxa pe care trebuie sa o platesti pentru accesul in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Permisul de acces pe Plaja Vadu costa 5 lei de persoana/zi (sau 15 lei de persoana pentru o saptamana, respectiv 30 de lei de persoana pe an), 10 lei de masina/zi (sau 100 de lei de autovehicul/an), conform ddbra.ro.

Taxa poate fi platita online, urmand sa ai apoi cu tine varianta printata sau cea electronica pentru a putea fi prezentata in caz de control. Altfel, daca esti prins fara permis, amenda este de pana la 100 de lei de persoana, 700 de lei de masina si 200 de lei daca ti-ai pus si cortul.

Citeste si: Ce te faci cand “Vama nu mai e ce-a fost”? You stop bitchin’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close