Ce te faci daca ajungi prin Ramnicu Sarat

Daca nu esti din Ramnicu Sarat, ca mine, e posibil ca ultima data cand ai auzit de orasul asta sa fi fost pe la inceputul anului, cand peste noapte s-a deschis pamantul, la propriu, si o masina a cazut intr-un tunel. Iar inainte de asta, e posibil sa iti fi trecut pe la urechi din cauza dosarului in care Alexandru Visinescu, fostul comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada comunista, a devenit primul tortionar condamnat la inchisoare pentru crime impotriva umanitatii. Dar istoria municipiului Ramnicu Sarat nu e marcata doar de napaste.

groapa ramnicu sarat
In luna februarie 2017, o galerie aflata sub E85 s-a prabusit, iar o masina a cazut in ea

Poate (sigur) sunt eu subiectiva, dar are un aer aparte orasul asta a carui istorie e plina de familii boieresti si nu pot sa nu imi imaginez vremurile in care, la o casa de cea in care am copilarit eu, boierul Zamfirescu (un avocat care apara tarani pro bono si la randul sau scriitor sub pseudonimul Matei Elian) aduna la sindrofii prieteni precum George Bacovia, Alexandru Vlahuta, Barbu Delavrancea sau Gala Galaction.

In trecut, aici era unul dintre cele mai mari targuri de vite din tara, fiind avantajat si de amplasarea sa, la intersectia dintre Moldova si Muntenia, si avea statut de judet. Pe langa oameni gospodari si negustori talentati, se vorbeste in cartile vechi si despre ospitalitatea localnicilor si darul lor de a provoca mahmureli. Cel putin asa spune o solie poloneza, care incerca sa ajunga la Istanbul in anul 1640 si a facut o pauza la Ramnicu Sarat, iar “vinurile bune, miedul si berea buna“ i-au facut ca a doua zi sa plece “ca niste catari si chiar cum se spune, muti ca pestii“.

In aceeasi perioada a fost ridicat si Complexul Brancovenesc de la Ramnicu Sarat, pe care Nicolae Iorga venea frecvent sa il viziteze.

Complexul brancovenesc din Ramnicu Sarat
Complexul brancovenesc din Ramnicu Sarat

„La inceput un stralucit pridvor. Are sase stalpi in fata, cate trei pe laturi. Nicaieri ei nu sunt asa de frumosi ca aici. Fiecare aproape isi are forma originala, pe langa cei cu flori, frunze, vite suitoare, sunt altii pe care se vad foi de dafin ori linii late ca galoanele de aur de pe vechile vestminte. Usa se deschide intr-un cadru sculptat, ca la Coltea, la Sinaia, mai mica aceasta. Iarasi chipurile animalelor simbolice, care infatisează pe Evanghelisti, sfaramate cu ciocanul, la cele patru colturi” – Nicolae Iorga.

Complexul brancovenesc de la Ramnicu Sarat, aflat in zona centrala a orasului, a fost reabilitat si poate fi vizitat. Biserica Sfanta Paraschiva, o alta mica bijuterie, a fost zidita de Stefan cel Mare in cinstea unei victorii reputate impotriva ostasilor lui Radu cel Frumos.

Cat despre infamul penitenciar de la Ramnicu Sarat, cadirea inca mai exista si se afla in administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care isi tine aici scolile de vara. Acesta se afla insa intr-o stare de degradare accentuata si nu poate fi vizitata.

penitenciarul ramnicu sarat
Penitenciarul de la Ramnicu Sarat

Conditiile din penitenciarul de aici au fost considerat cele mai crude. Detinutii nu au stat ani in sir singuri in celule fara lumina, primind cate doua mese pe zi constand intr-o fiertura de orz sau turte facute din paie de matura. Disperarea era atat de mare incat putinii  detinuti care au scapat cu viata au povestit ca manca paiele din saltele.

“Puscarie monocelulara, fiecare detinut fiind singur in celula, nu avea deloc lumina naturala, iluminarea era asigurata de un bec de 15W, iar in timpul iernii nu se facea incalzirea celulei. E adevarat ca fiind foarte veche si cladita din doua randuri de caramizi nu se simtea nicio deosebire intre vara si iarna; era aceeasi temperatura rece si intuneric. Ferestruica celulei era in permanenta oblonita pe dinafara ca sa nu se poata vedea cerul de altfel geamul si de neatins la inaltimea la care era situata. Era interdictia absoluta de a face uz de pat, in afara de cele 8 ore care erau destinate somnului, in timpul zilei trebuia sa stai in picioare sau sa stai pe tineta.”

Daca ajungeti la Ramnicu Sarat cu trenul, gara e una dintre cladirile pe care merita sa le analizati putin. Prima gara din Ramnicu Sarat a fost construita dupa planurile inginerului Anghel Saligny. Pentru ca era prea departe de oras, a fost construita cea actuala, care a ramas si astazi o bijuterie arhitecturala. Actuala cladire a fost construita in stil italian de arhitectul Nicolae Mihaescu, intre anii 1897-1898.

gara din ramnicu sarat
Gara din Ramnicu Sarat si “taxiurile”

Daca insa sunteti in masina, o sa treceti podul peste Raul Ramnicu Sarat, care nu mai arata chiar asa…

Ce poti vedea in jurul orasului Ramnicu Sarat

  • Pe drumul spre Brasov, cea mai frumoasa oprire este la Barajul Siriu
  • Daca insa vrei sa faci o baie in ape minerale, la iesirea din Ramnicu Sarat spre Braila gasesti statiunea Balta Alba, cu izvoarele cu ape minerale.
  • Pe drumul spre Buzau, daca faci dreapta inainte de intrarea in oras, poti sa ajungi pe taramurile lunare de la Vulcanii Noroiosi sau sa vezi Focul Viu.

Focul Viu este in satul Terca, in comuna Lopatari, unde din loc in loc gazele naturale ies la suprafata prin fisurile scoartei, aruncand in bataia vantului flacari.

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici se afla in Berca. Aici, din craterele numerosilor vulcani, ies gaze naturale, infiltrandu-se in rocile fisurate si aducandu-le la suprafata sub forma unui material vascos, de culoare alb-gri sau brun-cenusie. Acest noroi formeaza conuri inalte de pana la 9 metri, revarsandu-se la intervale diferite de timp si alunecand pe pantele usor inclinate rezultate din eruptiile anterioare.

Tot mai aproape de Buzau se gasesc Rezervatiile Academiei de la Manzalesti, ce cuprind 34 de pesteri sapate in sare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close