18 zile in India pe pamant, prin aer, pe apa – New Delhi

Ziua 1

Dupa un research in ceea ce priveste conditiile meteo noi ne-am stabilit ca reper pentru vacanta in India prima jumatate a lui noiembrie 2014, luna in care teoretic inca nu s-a deschis sezonul turistic, astfel ca e mai putin aglomerat (nu ca turistii ar fi motivul principal al aglomeratiei din India), iar preturile sunt chiar si mai mici decat de obicei.

Am incercat sa ramanem flexibili in ceea ce priveste datele, pentru a putea obtine si un pret cat mai bun la biletele de avion. Si cum nici unul dintre gasca de sase prieteni nu prea avea cum sa lipseasca de la job mai mult de doua saptamani, am reusit sa concep un traseu de 18 zile, iar perioada castigatoare a fost 2 noiembrie – 19 noiembrie.

Cu multe luni inainte am inceput sa urmarim tarifele de la companiile Turkish Airlines si Flydubai, mai ales pentru ca salvam timp in loc sa zburam catre vest pentru ca apoi sa ne intoarcem spre Rasarit.

Am gasit preturi foarte bune si pe zboruri de la companii diferite, dar din pacate nu puteam fi chiar atat de flexibili cu perioada. Pentru cine e interesat insa, merita sa urmareasca preturile pe segmentul Bucuresti – Dubai la Tarom sau Wizzair, care pot fi gasite incepand de la aproximativ 100 de euro, iar din Dubai bagaj_india_iahaveamapse pot gasi conexiuni ieftine catre Mumbai sau Delhi cu IndiGo cam la acelasi pret. Asta inseamna vacanta in India pana in 250 de euro cu tot cu bagaj!

Pentru noi insa, cel mai bun tarif l-am gasit la Flydubai, desi am optat pentru un zbor openjaw – Bucuresti – Delhi/ Mumbai – Bucuresti, si a fost aproape 500 de euro. Asa se face ca am plecat pe 2 noiembrie, intr-o duminica la ora 14.00, iar dupa patru ore eram in Dubai. Dupa o escala cu aer conditionat si WiFi urmata de inca 3 ore de zbor, am pus in sfarsit piciorul pe mocheta lunga de cativa kilometri de pe Indira Gandhi International Airport.

In plina epidemie de Ebola, ne-am ingramadit intai la o coada cu oameni veniti din toate colturile lumii pentru a ne jura pe rosu si pe semnatura ca nu venim din tari cu risc. Am schimbat apoi si niste bani ca sa fim siguri ca avem sa platim drumul pana la aeroport, apoi, cu mai bine de o ora intarziere, am iesit din aeroport.

Nu cred ca voi uita vreodata senzatia din momentul in care s-au deschis usile, iar de la aer conditionat, miros fresh si liniste, am patruns intr-un vacarm de nedescris si m-am izbit de aerul fierbinte. Instantaneu am simtit o mie de mirosuri, de la transpiratie, la tamaie si motorina, iar la scurt timp am inceput sa ma frec tot mai des la ochi. O senzatie de iritare, de parca incerci sa vezi prin ceata, m-a urmarit in primele doua zile in Delhi, pana cand Google now m-a lamurit cu diagnostinul ”Haze”, o pacla care acopera orasul din cauza poluarii.

Cu mesajul celor de la hotel in cap ”Our driver is waiting you EXIT NO.6 with written your name on placard” ne-am uitat in zadar in stanga si in dreapta in timp ce alti taximetristi incercau deja sa ne indese in masini pregatite.

Legendele urbane spun insa ca e mai bine sa nu accepti o astfel de cursa, chiar daca e la botul calului pentru ca nu e garantat ca si ajungi unde vrei. De multe ori, taximetristii isi amintesc brusc pe drum ca hotelul la care vrei sa mergi tu a ars, ”dar stai linistit, ca stiu eu unul bun!”.

Cu avertismentele acestea in minte, am luat un taxi inregistrat din fata aeroportului si am plecat spre hotel. Am invatat repede ca cei mai multi soferi habar nu au unde merg atunci cand accepta o cursa, drept urmare am oprit de mai multe ori pe drum pentru indicatii.india_newdelhi_ihaveamap (2)

Cand deja incepea sa se lumineze afara, masina a intrat pe o strada plina de chioscuri ruginite, de tarabe care aratau de parca ar fi fost abandonate in fuga, iar pe treptele fiecarei cladiri erau oameni care dormeau linistiti pe cutii de carton sau covoare. ”This is the hotel”, zice la un moment dat soferul nostru fericit ca a reusit sa duca la bun-sfarsit sarcina! Spre groaza tuturor celor din masina…

Ne-am facut curaj, am coborat si am intrat si in Hotel Shelton, care din fericire arata mult mai bine pe interior. Cand l-am ales, am preferat unul considerat de mijloc (aproximativ 20 de dolari) in speranta ca va fi curat, altceva oricum nu conteaza. Well, a fost foarte ok dupa standardele indiene, dupa cum aveam sa imi dau seama mai tarziu. Camerele suficient de mari, lenjeriile curate (desi aveam in bajaj cearsaful de la sacul de dormit, l-am folosit o singura data, in tren), baia cu buda turceasca si un dus… cat de cat.

Singura problema au fost ferestrele care abia se sprijineau in rame, iar pentru ca strada pe care stateam era un soi de bazar, era foarte galagios.

Ziua 2

Dupa cateva ore de somn, cat sa ne revenim dupa drum, am pornit sa exploram orasul. Am ajuns diresct in mijlocul bazarului, fiind cazati pe una dintre cele mai importante artere comerciale. Pe stanga magazine, pe dreapta magazine, pe mijloc masini, ricse, iar printre toate acestea, oameni. Si noi, care priveam in toate partile. india_newdelhi_ihaveamap (1)Nu era nici o problema avand in vedere ca soferii sunt obisnuiti sa ocoleasca, iar pietonii se opresc si ei, oricum, sa analizeze cate un turist mai alb.

Am mers pret de cateva ore pe jos si ne-am tot invartit prin Old Delhi pana ce ne-am dat seama ca, in ignoranta noastra, incercam sa parcurgem la pas zeci de kilometri.
india_newdelhi_ihaveamap (3)Am facut o pauza fortata la o cafenea, ca sa pierdem urma unui indian care ne urmarea de vreo doi kilometri doar-doar vom avea nevoie de ceva ce ne poate vinde/indica/intermedia. Apoi am luat cateva tuk-tuk-uri si am inceput sa exploram:

  • Jama Masjid – situat in Old Delhi langa Red Fort; intrarea este libera, dar se achita taxa foto de 300 rupee; deschis de dimineata pana la apus cu exceptia intervalului 12.15 – 13.45 cand e inchis pentru rugaciune
  • Chandni Chowk – situat in Old Delhi vis-a-vis de Red Fort, este bulevardul principal si reprezentativ pentru zona
  • Humayun’s Tomb – situat in Nizamuddin East, New Delhi, langa statia de tren Nizamuddin; taxa de intrare este 250 rupee; deschis de la rasarit pana la apus, dar merita vazut seara
  • Gradinile Lodi – langa Humayun’s Tomb; intrarea libera; deschis de dimineata pana la 20.00
  • Qutab Minar – situat in Mehrauli, New Delhi; intrarea 250 rupee; deschis in fiecare zi
  • India Gate – Rajpath, langa Connaught Place, New Delhi; intrarea libera; deschis tot timpul
  • Begumpuri Majid –langa Ashramul Aurobindo, strada Sri Aurobindo; intrarea libera; deschis tot timpul
  • Lal Kot – cel mai vechi fort, situat in South Delhi; intrarea libera; deschis tot timpul
  • Bijai Mandal – situat la marginea New Delhi, in Kalu Serai; intrare libera; deschis 9.00 -17.00

india_newdelhi_ihaveamap (6)Prima zi de plimbare s-a incheiat pe la ora 20.00, undeva in centrul orasului, cu noi cautand mancare. Dupa multe ore de zbor, cateva de somn si multe altele de plimbare la 35 de grade Celsius, ne-am oprit la primul restaurant care arata mai bine. De fapt arata foarte bine, nu avea nici o legatura cu restul locurilor si era in mod clar un loc in care localnicii nu si-ar fi permis sa ia cina.india_newdelhi_ihaveamap (4)

Nici n-am apucat sa urcam cateva trepte pe scara care ducea la restaurant ca a si aparut dintr-o gaura ditamai sobolanul agitat. El nu stia cum sa fuga mai repede de noi, prietenii mei nu stiau cum sa ma tina mai in spate sperand ca nu o sa il vad, iar eu nu stiam pe unde sa plec mai repede de acolo. Atat de socata am fost ca nici nu am mai avut putere sa protestez, asa ca am ramas sa mancam acolo, dar din fericire a fost primul si ultimul sobolan pe care l-am vazut toata vacanta.

Ziua 3

Ziua am inceput-o cu mic-dejun pe terasa de e acoperit a hotelului la care stateam, unde servesc si mancare foarte buna, asa ca as recomanda oricui locul. Dupa ce cu o seara inainte m-am oprit si in bazarul de pe strada ca sa imi cumpar cateva perechi de salvari si cu opt ore de somn la activ, deja eram pregatita sa vad orasul cu alti ochi. Si asa a fost, am reusit sa vedem o multime de lucruri:

  • Templul Akshardham – musai trebuie vazut si dureaza cateva ore in functie de cat de lunga este coada la vestiarele unde se lasa absolut toate bagajele (inclusiv camere foto, telefoane); situat in New Delhi, intrare libera; deschis 9.00 – 18.00, inchis luneaphotobomb_india_ihaveamap
  • Red Fort – situat in Old Delhi, tarif intrare 250 rupee, deschis 9 – 18, inchis lunea
  • Casa lui Ghandi – situat in central New Delhi, 5 Tees January Marg intrare libera, inchis lunea
  • Templul Bahai –  situat langa Nehru Place, New Delhi, intrare libera, deschis de la 9 pana la apus
  • Bangla Sahib – situat langa Connaugh Palace, strada Gurdwara Bangla Sahib

Ziua am incheiat-o tot pe terasa hotelului unde am avut parte de mancare buna si photo bombs de la chelnerii care voiau sa apara in poze cu noi. Tot atunci am reusit sa incheiem si negocierile pentru soferul care urma sa ne duca la Agra. Dupa ce initial, angajatii de la receptie ne cerusera aproximativ 60 de euro de persoana pe zi, pana la urma tariful a scazut la vreo 15 euro pe zi, desi evident, si acesta era tot un pret pentru turisti.
Pentru somn nu ne-au mai ramas prea multe ore, deoarece la 2.00 a.m. am plecat deja spre Agra!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close