Ciudatenii de Asia: vacanta costa cat drumul, berea cat cazarea

Atunci cand calatoresti pe cont propriu si pe buget redus, partea de research e foarte importanta. E bine sa stii cum ajungi mai usor sau mai ieftin de la aeroport la hotel, cu ce te misti prin oras sau intre orase. De obicei, informatiile de pe forumuri sunt destul de actuale, insa in unele cazuri te cam incurca, asa cum ar fi in Cuba, unde lucrurile se schimba cu repeziciune. In ceea ce priveste Kuala Lumpur, multe dintre informatiile pe care le-am gasit s-au dovedit a fi incomplete, asa ca daca mai are cineva nevoie, here it goes:

  • de la aeroportul din Kuala Lumpur pana in centrul orasului sunt aproximativ 60 de kilometri. Nu exista mijloace de transport in comun directe, ci trebuie schimbate la Sentral Station. Durata ar fi cam de doua ore, dublu fata de drumult cu taxi, iar diferenta de pret nu este foarte mare pentru doua persoane. Pentru taxi, la iesirea din aeroport exista un ghiseu unde se face comanda, iar plata de face in functie de destinatie, numarul de persoane si de bagaje.
  • in oras exista autobuze si mai multe tipuri de trenuri, preturile sunt foarte mici, iar in zona centrala sunt distante ce pot fi parcurse pe jos.
  • intre orase se poate circula cu trenul, de exemplu spre templele de la Batu Caves: un bilet de metrou pana la Gara centrala/ KL Sentral costa 1,2 ringgit, iar de la gara la statia Batu Caves un bilet pe linia de tren Kommuter costa 2 ringgit. Drumul dureaza 40-60 de minute.

i_have_a_map_kuala_lumpur (5)

  • varianta autocarelor este foarte comoda daca vrei sa ajungi din Kuala Lumpur spre Melaka, de exemplu, unde nu exista o linie directa de tren. Acestea pleaca din autogara TBS, unde din pacate se ajunge cel mai simplu cu un taxi, care costa cam 20 de ringgit si face cam 15 minute. Cu transportul in comun dureaza cam o ora si jumatate, dat preturile sunt pana in 6 ringgit, in functie de zona din care pleci. Pe site-urile de rezervari online apar 2-3 companii care parcurg acest traseu, insa in autogara sunt vreo 15, asa ca nu e nevoie de rezervare, sunt atat de multe curse incat se pleaca la fiecare 30 de minute. Drumul dureaza cam doua ore si costa intre 10 si 60 de ringgit, in functie de firma. Diferente majore nu sunt intre autocare, toate sunt curate, dotate cu aer conditionat, asa ca un bilet mai sccump ar putea sa iti ofere in plus cel mult WIFI GRATIS.
    Tot de la TBS pleaca autocare si spre Singapore, iar pretul este de 55-75 de ringgit, fata de aproximativ 240 de ringgit un bilet de avion la Air Asia. E drept, drumul nu dureaza 45 de minute, ci aproximativ 6 ore.

In ceea ce priveste mesele, diferentele sunt foarte mari in functie de locul ales, iar trei beri iti pot dubla nota de plata, deoarece alcoolul este supraaccizat. In acelasi timp, diferentele de preturi de la un produs la altul par sa sfideze orice logica:

  • un mic dejun de doua persoane la un food court in KL Sentral cu samosa, omleta cu legume, rulouri de orez prajit si doua sticle de apa a costat 15 ringgit, cat un latte venti la Starbucks
  • doua portii de nasi lemak, mancarea traditionala, la o taraba de pe strada au costat 8 ringgit, cat un un magnet la Batu Caves
  • o apa la 0.5 la magazin costa 1.5 ringgit, iar la restaurant 17
  • trei beri la restaurant costa 90 de ringgit, iar pentru cazarea pe o noapte am platit 60 de ringgit
  • pentru o masa cu doua aperitive, doua feluri principale, doua margherita si o bere la o terasa din zona turistica a orasului am platit 198 de ringgit, cam cat pentru un bilet de avion din Bali in Singapore

i_have_a_map_kuala_lumpur (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close