Toate motivele pentru care trebuie sa vezi Albania. Si un traseu

In Albania, turismul a inceput cu adevarat sa se dezvolte abia dupa anul 2000, cu implicarea Natiunilor Unite, care au ajutat proaspatul infiintat Minister al turismului, culturii, tineretului si sportului sa puna la cale o strategie de dezvoltare a acestui sector.

Inainte sa primeasca turisti, au ”maturat” minele

Programul ONU prevedea in primul rand curatarea teritoriului albanez de cele aproape 200.000 de tone de mine ascunse in depozite, pe campuri, pe plaje pustii sau pe trasee montane de catre Fortele Armate Albaneze inca din era comunista, dar si din timpul conflictului armat cu Kosovo, din 1999. In ciuda eforturilor, abia in 2009 autoritatile au declarat ca intreg teritoriul a fost curatat, dar, cu toate acestea turistii sunt sfatuiti sa fie precauti atunci cand ies de pe sosele sau cand parasesc traseele marcate.

buncar plaja

Ca o amintire a regimului dictatorului comunist Enver Hodjadin din perioada 1950-1985, au ramas totusi nu mai putin de 750.000 de buncare construite pentru protectia populatiei. Acestea au fost atat de bine cladite, incat nu pot fi distruse. Resemnati la gandul ca vor trai mereu cu aceste ”ciuperci” imense din beton, localnicii au si-au pus imaginatia la contributie si au incercat sa le gaseasca o functionalitate. Astfel, unele au devenit depozite pentru companii farmaceutice, altele magazii pentru tarani, iar buncarele de pe plaje au devenit baruri sau toalete.

Privind in urma, putem spune ca in acesti ani, Albania a inflorit din punct de vedere turistic, in ciuda faptului ca tara a fost practic recladita dupa atatea conflicte si desi populatia localnica nu avea nici un fel de pregatire in domeniul ospitalitatii. Dorinta de a reusi i-a facut insa pe toti sa munceasca si mai mult, astfel ca in 2011, eforturile lor au fost observate, iar celebrul ghidul Lonely Planet a cotat aceasta tara in topul primelor 10 destinatii recomandate si a adus-o in atentia a milioane de cititori din intreaga lume.

Tirana, AL (40)

Daca ne luam dupa standardele Europei Occidentale, Albania ramane o tara saraca. PIB pe cap de locuitor era in 2010 28% din media Uniunii Europene. Desi tara are zacaminte de petrol si gaze naturale, in 2009 producea doar 5.400 barili de petrol pe zi. In aceste conditii, agricultura este sectorul cel mai semnificativ, fiind domeniul in care activeaza 58% din forta de munca si care genereaza circa 21% din PIB. Albania produce cantitati semnificative de grau, porumb, tutun, smochine (al 13-lea producator mondial) si masline.

Abia in ultimii ani, autoritatile Albaneze au inceput sa creada cu adevarat in potentialul turistic al tarii si au inceput sa investeasca, dar mai ales sa sustina investitiile strainilor. Incurajati de forta de munca ieftina, de pretul scazut al proprietatilor, tot mai multi europeni au inceput sa investeasca in hoteluri in statiunile de pe Litoral sau din Alpi. Tot in ultimii ani, pentru a sustine acest segment, s-au facut investitii majore in sistemul energetic pentru a pune capat unei probleme ce data inca din perioada comunista: penele de curent frecvente.

Road to Tirana (22)

Probabil unul dintre avantajele acestei tari in a atrage turistii straini, dornici de aventura si iubitori ai naturii, este faptului ca Albania nu este inca o tara puternic industrializata. Tocmai de aceea, gradul de poluare in zona este foarte scazut, iar speciile unice de pasari sau mamifere si prezenta multor arii protejare este inca posibila. De altfel, in oricare din orasele turistice albaneze promovate in lume, strainii se vor intalni cu peisaje unice, vestigii din patrimoniul mondial al UNESCO. Pasionatii pot face drumetii pe munte pentru a se bucura de peisaje fabuloase, mai ales ca de pe multe creste de vede la orizont marea. Cei care iubesc apa si nisipul, inca mai pot gasi in Albania portiuni de plaje virgine sau insulite in apropiere tarmului unde pot petrece o zi intreaga fara ca cineva sa ii deranjeze.

Lonely Planet: ”Trezirea frumoasei adormite”

Nimeni nu ar fi putut sa o spuna mai bine decat Lonely Planet: Albania turistica reprezinta o trezire a ”frumoasei adormite”. Nu se poate vorbi despre o relansare fastuoasa, despre o campanie de marketing foarte bine la punct, ci mai degraba despre aducerea in lumina a unei tari desprinsa parca din secolul trecut. Ca turist in Albania am simtit in fiecare clipa ca sunt mai aproape de istorie, nu doar datorita relicvelor si a siturilor arheologice, ci in primul rand datorita peisajelor neexplorate inca si a oamenilor care pastreza simplitatea pe care in Romania o mai gasim doar in satele bine ascunse. Asa cum si ghidul turistic Lonely Planet si-a motivat alegerea Albaniei in top 10 al destinatiilor din 2011, aceasta tara, care nu este mai mare decat regiunea Olteniei, a devenit o raritate deoarece te lasa sa “ai impresia ca esti un personaj al unui roman medieval cand tu esti, de fapt, un turist al secolului XXI”.

Orikum (123)

In ciuda diversitatii reliefului si a multitudinii de obiective turistice, Albania se va lupta pentru a deveni o vedeta cu vecinii ei din regiune – Grecia, Croatia, Muntenegru – care au deja o vasta experienta in industria ospitalitatii. Practic, orice sit arheologic din Albania are un corespondent mult mai cunoscut in Grecia. O plaja spectaculoasa aflata la poalele unui munte poate fi gasita si in Muntenegru. Insulite virgine aflate la doi pasi de malul marii sunt si mai multe in Croatia.

In aceste conditii, depinde doar de autoritatile din Albania sa gaseasca modalitati de a intoarce aceste dezavantaje in favoarea lor. Primul pas a fost facut atunci cand au decis sa isi promoveze tara ca un produs complet: chiar daca tarile din jur au unele dintre calitatile Albaniei, aceasta tara micuta este singura care insumeaza toate avantajele enumerate mai sus.

Ce trebuie sa vezi intr-o vacanta in Albania

Daca vrei sa iti faci o vacanta pe cont propriu in Albania, nu vei avea nevoie de prea multi bani si nici de prea multe zile de concediu. Initial, am vrut sa zbor din Bucuresti in Tirana, iar de acolo sa inchiriez o masina, insa cu trei zile inainte de plecare a dat faliment compania aeriana, asa ca am ajuns sa vad si Macedonia.

Tirana, AL (15)

Am plecat din Bucuresti spre Sofia (Bulgaria), am facut pauza de masa si plimbare in Skopje (Macedonia), iar dupa-amiaza eram deja pe langa Lacul Ohrid, o zona foarte frumoasa unde ar merita sa faceti pauza o noapte. Daca nu, distanta Bucuresti – Tirana este de 911 kilometri, asa ca veti conduce toata ziua. In principiu drumul a fost bun si peisajul minunat, insa pentru ca strabate multe zone de relief si serpentine, poate dura destul de mult.

Tirana e inca un oras in continua schimbare, iar localnicii nu sunt foarte obisnuiti cu turistii, asa ca nu toata lumea vorbeste limbi straine (asta aveam sa descopar in toata tara), dar incearca sa te ajute chiar si in ciuda acestui inconvenient. Si, culmea, mai si reusesc!

La 32 de kilometri de Tirana exista oraselul medieval Kruja, unde se pastreaza si un castel, iar dupa ce il vizitati, puteti urma soseaua de coasta care duce la Durres. Unul dintre cele mai vechi orase din Europa, port albanez si plaja pentru locuitorii din Tirana, acesta pare complet rupt din film. Pe malul Marii Adriatice se intind multe restaurante cu specific mediteranean, majoritatea ale unor albanezi care au castigat ceva bani in Italia, iar portul este plin de yachturi.

Kruje (83)

Merita apoi un ocol mai departe de coasta Adriatica pana in Berat, o asezare istorica de peste 2.400 de ani si unul dintre orasele incluse pe lista de monumente parte din patrimoniul UNESCO. Chiar si astazi, locul si-a pastrat farmecul, dar si comoara cea mai de pret – castelul cu acelasi nume. Construit pe o stanca, deasupra orasului modern, include si ruine ale vechii asezari, dar si 20 de biserici si o moschee. Datorita asezarii aproape suprapuse a locuintelor, Berat este supranumit si ”Orasul celor 1.000 de ferestre”, deoarece din departare, acestea sunt singurele forme care se disting. Cu toate acestea, o numaratoare oficiala nu a fost inca facuta.

Berat

Inapoi pe coasta, drumul duce prin Vlore, Orikum si alte statiuni mai mici si mai linistite, insa cea mai apreciata de albanezi este Sarande. Aici e aglomeratia cea mai mare, de aici am facut si o excursie de o zi cu barca rapida pana in Corfu si tot aici am ascultat si manele romanesti la boxe, pe plaja. Toti chelnerii care aflau de unde suntem ne intrebau daca ne place “El chiquito”. A durat ceva pana ne-am dat seama ca era vorba despre Adrian copilul minune…

Orikum (72)

La aproximativ 60 de kilometri de aici, se afla orasul grecesc Butrint, si el intrat in patrimoniul UNESCO, si care este cel mai important parc arheologic din Albania. Acesta se afla in Parcul National Butrint, care se intinde pe toata suprafata Peninsulei Ksamil, aproape de granita cu Grecia. Ruinele cladirilor si obiectele gasite in aceasta zona poarta amprenta civilizatiilor romane, grecesti, otomane si bizantine, care au dominat regiunea de-a lungul timpului.

Butrint (6)

Si tot din Sarande se poate face o excursie pana in Gjirokaster, descris pe lista de obiective din patrimoniul mondial al UNESCO drept ”un  exemplu rar de oras otoman bine pastrat”. Localnicii ii spun insa ”Orasul celor 1.000 de trepte” pentru ca atat ai de urcat daca vrei sa vezi magnificul castel care pare sa vegheze deasupra zonei. Constructia ce dateaza din secolul VI include cinci turnuri, o biserica, o cisterna si o scena pe care se tine in fiecare toamna Festivalul National de Folk.

Drumul de o mie de kilometri inapoi spre casa l-am facut apoi prin Grecia si Bulgaria, cu opriri pe la Meteora, Salonic si Sofia, iar toata vacanta a durat 9 zile. Daca vreti mai mult timp de plaja puteti sta chiar si doua saptamani, mai ales ca o noapte de cazare incepe de la 20 de euro pe noapte, iar mancarea are influente turcesti si grecesti, asa ca e o nebunie.

Dar cum va spuneam ca albanezii inca mai incearca sa isi dea seama cum vine treaba cu turismul, fiti rabdatori! Am avut probleme cu doua dintre cazari cele trei cazari pentru ca proprietarul, respectiv hotelul, nu stia de rezervare, dar s-au rezolvat. Am gasit si muste in branza mea coapta cu legume, iar cand am chemat chelnerul sa ii arat m-a privit atat de nedumerit, ca incepusem sa ma intreb daca nu cumva asa o fi reteta. Cu toate astea, tot as recomanda oricui sa mearga in Albania!

Citeste si: Ciudatenii de Asia: vacanta costa cat drumul, berea cat cazarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close