Unde mergi in 2017? Ce destinatii recomanda marile ghiduri turistice

Indiferent ca pleci de acasa pentru odihna, mancare, concerte sau drumetii pe munte, ghidurile turistice au pregatit liste intregi cu sugestii pentru vacantele din 2017. 

traveling_to_europe_5C

Capitala Culturala Europeana in 2017

Varna ar fi o destinatie la indemana, iar autoritatile pregatesc o multime de evenimente in 2017, cand orasul este Capitala Culturala Europeana pentru tineret.

Pafos, oraselul de pe coasta de sud-vest din Cipru si Aarhus, al doilea cel mai mare oras din Danemarca, vor imparti in 2017 titlul de Capitala Culturala Europeana.

Chiar daca este mai putin discutata, in fiecare an se alege si o Capitala Culturala a Americii, iar in 2017 orasul Merida, din Mexic, a fost desemnat castigatorul.

Cele 10 tari recomandate de Lonely Planet pentru 2017:

Canada, Columbia, Finlanda, Republica Dominicana, Nepal, Bermude, Mongolia, Oman, Myanmar, Etiopia.

Cele 10 orase recomandate de Lonely Planet pentru 2017:

Bordeaux (Franta), Cape Town (Africa de Sud), Los Angeles (SUA), Merida (Mexic), Ohrid (Macedonia), Pistoia (Italia), Seul (Coreea de Sud), Lisabona (Portugalia), Moscova (Rusia) si Portland (SUA).

Traveller.com a facut o lista cu 17 tari care ar merita vizitate in 2017. Printre sugestiile editorilor se numara: Guatemala, Franta, Africa de Sud, Peru, Spania, Palestina, Coreea de Sud, Rusia, Papua Noua Guinee, Bosnia Hertegovina, Thailanda, Chile, Canada, Elvetia, Georgia, Irlanda si Polinesia Franceza.

Vacante culinare de la AFAR

Revista de calatorii AFAR nu s-a oprit la 10 sau 17 destinatii, ci a facut o lista cu 100 de destinatii pentru 2017, in functie de ce ti-ai dori mai mult sa faci – sa descoperi gastronomia locala, sa te plimbi zile in sir cu trenul sau sa degusti vinuri locale.

Cele mai… etice destinatii turistice

“Organizatia Calatorului Etic”  face anual o lista cu 10 tari aflate in curs de dezvoltare care pot deveni destinatii de vacanta pentru cei turistii care pun pret pe protectia drepturilor omului, rata somajului sau masurile de protectia mediului. In 2017,  tarile care si-au castigat locul pe lista sunt: Belize, Cabo Verde, Chile, Costa Rica, Dominica, Mongolia, Palau, Tonga, Uruguay si Vanuatu.

Favorita pare a fi Costa Rica, tara care apare in clasament aproape anual, datorita politicilor sale in domeniul energiei regenerabile si pentru ca reuseste sa se modernizeze fara a distruge mediul inconjurator.

Turismul din Cuba ar putea redeveni greu accesibil pentru americani

Revista Frommers.com, care in 2017 implineste 60 de ani de actvitate, a inclus pe lista sugestiilor pentru anul acesta Montreal, Nashville, Paris, Sulawesi (Indonezia), Karasjok (Norvegia), Doha, Bermude, zona tropicala Pantanal, raul Mississippi, San Francisco (SUA), Fatima (Portugalia), Canalul Panama, Nan Madol (Micronesia), Volcanoes National Park (Rwanda), Germania lui Martin Luther, padurile din Katahdin (Maine, SUA), Haida Gwaii, British Columbia. 

In afara listei, din cauza reticentei editorilor Frommers, se afla totusi ca recomandare pentru 2017 si Cuba. Din pacate, politicile noului presedinte amerian Donald Trump ar putea face ca insula sa redevina greu accesibila pentru turistii din SUA.

Intr-o nota mai romantata, revista Vogue a facut topul tarilor in care poti calatori singur(a): Thailanda, Canada, Coreea de Sud, Columbia, Franta.

Lista locurilor in care sa NU te duci in 2017

In acest timp, Fodor’s Travel iese in evidenta cu o lista de locuri in care sa NU te duci, din diverse motive. Astfel, in locul santierului din Dubai, care se pregateste pentru Dubai Expo 2020, revista recomanda o vacanta in Hong Kong. In locul Marii Bariere de Corali, care este deja in pericol din cauza schimbarilor climatice, dar si din cauza turismului iresponsabil, o varianta ar fi Insula Atauro, unde amatorii de sporturi acvatice nu se vor plictisi.

Planning-a-vacation-after-reading-the-news

Miami Beach este trecuta pe lista neagra din cauza prezentei virusului Zika, iar in locul ei este promovata insulita Key West, din apropiere. Faimosul Times Square din New York pierde teren tocmai pentru ca aproape nici un localnic nu mai calca pe acolo, asa ca pentru o mostra de autenticitate, ar trebui ales Brooklyn. In India, New Delhi primeste bila neagra din cauza smogului, iar alternativa ar fi Bangalore, considera Fodor’s.

Londra ajunge si ea pe lista de destinatii pe care sa le ocolesti si nu din cauza Brexitului, ci din cauza ca Big Ben va intra anul acesta in reparatii, iar pentru urmatorii trei ani se va lasa linistea. Alternativa – Praga.

Abu Dhabi ia fata Pisei, o destinatie considerata overrated, iar Ibiza este considerata deja prea aglomerata si galagioasa, iar alternativa recomandata este Agua Amarga. Islanda, destinatia care a atras un numar record de turisti in 2016, ar putea trai in curand si consecintele acestei aglomerari asupra naturii, asa ca pana se mai refac muschii de pe vulcani, Noua Zeelanda ar putea fi o alternativa.

Iar daca simti nevoia sa pleci in lume, departe de tot, o calatorie in spatiu ar putea parea ideala. Cum pretul insa este de 250.000 de dolari, varianta mai “ieftina” ar fi o excursie in Antarctica.

Belgrad si-a facut loc pe lista Travel and Leisure

Travel and Leisure nu se limiteaza si ajunge la o lista de 50 de recomandari pentru anul 2017, multe dintre ele fiind in SUA. Astfel, de la Honolulu in Africa sau din Laos la Belgrad, gasiti aici toate recomandarile, in functie de ce va doriti de la o vacanta

CNN incepe lista cu cele 17 destinatii recomandate pentru 2017 cu Insula Printului Edward, din Canada, mai ales avand in vedere ca tara implineste 150 de ani. Pe locul doi se afla Penang, din Malaysia, o alta tara pregatita sa sarbatoreasca anul acesta implinirea a 60 de ani de existenta. In topul CNN si-au mai facut loc Columbia, Bermude, padurile din zona Katahdin (SUA), Isaan (Thailanda), Bhutan, Chengdu (China), Aarhus (Danemarca), Bordeaux (Franta), vestul Islandei, Albania, Amman (Iordania), Rwanda,  Senegal, Houston (SUA) si Australia.

travel-globe-animated-gif

Nu in cele din urma, Organizatia Mondiala a Turismului atrage atentia ca in alegerea destinatiilor de vacanta, turistii ar trebuie sa tina cont de un factor important: cat de importanti sunt banii lor in tara respectiva si cat de mult ar ajuta comunitatile care incearca sa isi revina dupa catastrofe naturale sau conflicte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close