Cadou de Craciun cumparat in noiembrie cu plecare in februarie = Bologna

Nu stiu altii cum sunt, dar eu profit de orice ocazie pentru a lua o pereche de bilete de avion. De anul trecut, eu si partenerul meu de fugit in lume am stabilit sa renuntam la goana anuala dupa cadouri de Craciun si sa ne luam bilete de avion. Sper sa devina o traditie!

Anul trecut, Craciunul a venit cu bilete de Islanda, chiar daca erau pentru luna mai, iar anul acesta, promotia Ryanair a picat la fix, asa ca vom avea sub brad biletele pentru Bologna. E drept, perioada este 4-7 februarie, dar avand in vedere ca anul nou ne va prinde la Budapesta, nu mai pare atat de lunga asteptarea.

Ceea ce am stiut imediat cand am luat biletele a fost ca trebuie sa ajung in Modena, un orasel aflat la 40 de kilometri de Bologna, despre care am aflat din miniseria Chef’s table, de la Netflix. Aici a ales sa isi deschida restaurant Massimo Bottura, iar acum este considerat unul dintre cele mai bune din lume, pentru care oamenii strabat lumea intreaga. E drept, pretul unui pranz este de aproximativ 200 de euro de persoana, mai scump decat toata vacanta, asa ca il voi saluta pe Massimo pe strada daca il Intalnesc, dar orasul tot trebuie sa il vad.

Unde mai pui ca Modena este unul dintre orasele din zona unde se poate face un tur intr-o fabrica de parmezan. Majoritatea se organizeaza prin intermendiul Consorzio Del Formaggio Parmigiano-Reggiano si pot fi rezervate chiar inainte de plecare. Si pentru ca desi e Italia, it’s not all about food (?), in apropiere exista si muzeul Ferrari si muzeul Lamborghini!

Daca timpul o va permite, exista si varianta unei excursii in Reggia Emilia, locul unde „s-a nascut” steagul Italiei. O jumatate de zi ar fi perfecta pentru o plimbare prin centrul vechi, vizitarea unei fabrici de otet balsamic, iar daca este intr-o vineri, si pentru cumparaturi la piata volanta din centrul vechi al orasului.

In plus, zona dintre Parma si Reggio Emilia, cunoscuta pentru faimosul Parmigiano Reggiano, include si Novellara, un orasel aflat la 80 de kilometri de Bologna, unde se afla o comunitate foarte mare de indieni sikh, despre care se spune ca ar fi salvat faimoasa branza. Modul lor simplu de a trai si devotamentul i-a transformat in cei mai apreciati lucratori de la fermele de vaci din zona.

Si cum vom merge totusi in Bologna si avem mai putin de patru zile la dispozitie, va trebui sa rezervam macar una dintre ele acestui oras. Un tur porneste din Piazza Magiorre, strabate centrul vechi si merita si un urcus de cativa kilometri pana pe dealurile din jurul orasului, unde se afla Santuario di Madonna di San Luca. Un loc perfect pentru un picnic avand in vedere privelistea cu panorama orasului.

Unele locuri nu apar insa pe toate hartile turistice, asa ca trebuie cautate. Pe Via Piella, o mica fereastra ofera o imagine catre Canale delle Moline, unul dintre putinele locuri unde se poate vedea faptul ca Bologna sta de fapt pe o retea de canale construie in secolul al XII-lea, fapt care i-a adus si numele de “La picolla Venezia”. Un alt loc interesant este o mica intersectie sub podul dell’Arengo de la Palazzo del Podestà. Aici, exista un loc in care poti sopti cateva cuvinte, iar in coltul opus, o alta persoana va auzi perfect. Zidurile sunt deja tocite si innegrite de la toti turistii care vor sa incerce acest truc. Se spune ca locul a fost conceput special pentru ca leprosii sa se poata spovedi.

Asa o zi incarcata se va incheia probabil cu paste si pizza, prosecco, brachetto si mult parmezan, mai ales ca daca zbori low cost doar cu un bagaj de mana nu o sa poti face prea multe provizii pentru acasa. In ultima zi, chiar inainte de a pleca spre aeroport, mai este timp pentru o vizita la muzeul Ducati si o piadina, o painica subtire umpluta cu multe branzeturi cat sa le tii minte pana la urmatoarea vizita in Italia.

P.S. Daca si tu te pregatesti sa pleci la Bologna, poti sa urmaresti si colectia de articole de pe Pinterest, unde adaug in permanenta informatii adunate despre acest loc. Salute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close