6 motive sa te enervezi in Budapesta

Prima data cand am ajuns la Budapesta a fost doar intr-un scurt popas de-o seara, asa ca in 2015, de Revelion, a fost o ocazie buna pentru o revedere cum se cuvine. Si mi-a placut orasul, mancarea e minunata, dar la final am plecat cam ofticata la mine acasa, in Romania pe care am ales sa o iubesc ca pe un copil – cu bune si rele, ca e a mea.

Asta pentru ca mi-as dori ca si aici sa se imprumute unele obiceiuri, mai ales ca unele nu tin neaparat de politicieni si bugete enorme. Si daca s-ar putea, mai repede, ca eu am rabdare si sunt prima care recunoaste ca Romania face progrese de la an la an, dar totusi as vrea sa apuc sa ma bucur si eu de ele in this lifetime.

budapesta_ihaveamap (2)

De exemplu, cazarea intr-o vila impresionanta, pe dealul Gellert, in Buda, aproape de zona Castelului a costat 290 de euro pentru patru persoane, trei nopti. Adica vreo 25 euro/noapte/persoana pentru un apartament cu doua camere, living, bucatarie si doua bai. Adica mai putin decat la Sinaia, de exemplu. Proprietarul Attila ne-a lasat la rece si o sticla de sampanie ca sa avem cu ce sarbatori, iar inainte sa plece ne-a facut o prezentare detaliata a orasului si a zonei in care ne aflam.

budapesta_ihaveamap (5)

Tot el ne-a explicat ca din cauza legii care tine magazinele inchise duminica, pentru ca oamenii sa mearga mai mult la piata sau la biserica, multe magazine si chiar si unele restaurante sunt inchise si in perioada sarbatorilor. Cu toate acestea, am gasit o multime de locuri in care am mancat bine, de la locuri cu meniu de vin, pana la o tejghea rece de lemn din Piata Nagycsarnok sau la Targul de Craciun.

Cea mai extravaganta cina pentru patru oameni a costat 140 de euro la Janos, asta in conditiile in care am primit un tartar de vita cu trufe si un Angus steak cooked to perfection, rata gatita nu la fel de perfect, dar cinstita, si multe sticle de vin. Nah, ca de prima seara de vacanta…

budapesta_ihaveamap (3)

Un lucru mai dubios, in perioada Craciunului si a Revelionului, majoritatea obiectivelor turistice erau inchise, asa ca nu am putut vizita mai nimic. Acestea au functionat doar cateva zile intre cele doua sarbatori, desi orasul era plin de turisti. Nici in noaptea de Revelion nu au fost petreceri organizate in strada cu mii de oameni ca la Hogmanay-ul scotian sau artificii ca in Praga, dar in fiecare piata mai mica sau mai mare era cate un chef si o gloata de oameni care dansa cu entuziasm (sau de frig) pe muzica de la taraba de langos sau carnati.

Budapesta e plina de piste de biciclete, multe concepute in asa fel incat ciclistii sa nu mearga prea mult pe bulevardele aglomerate de masini. Sunt 150 de puncte din care oricine poate inchiria una dintre cele 2.200 de biciclete. Si inca se extind.

budapesta_ihaveamap (1)

Taxiurile circula normal si in noaptea de Revelion! Funny, huh? Am asteptat cam 5 minute pe bulevard sa treaca o masina neocupata. Iar tariful a fost acelasi ca in restul zilelor.

budapesta_ihaveamap (4)

Si cand ma hotarasem se sufar in tacere si sa nu scriu nimic despre toate astea, la cateva zile dupa ce m-am intors, se trezeste si Organizatia Mondiala a Turismului sa puna sare pe rana medium rare si sa anunte ca Ungaria este destinatia cu cea mai rapida dezvoltare din Europa, urmata de Slovacia si Irlanda.

Ba, lucrurile merg atat de bine, incat o tara cu o populatie de nici 10 milioane si o suprafata de aproximativ 93.000 km² a atras in perioada ianuarie – septembrie a anului trecut 11 milioane de turisti, care au lasat aici peste 300 de milioane de euro. Ca o comparatie, in aceeasi perioada, in Romania au venit putin sub 1,6 milioane de turisti, care au cheltuit 9 milioane de euro. Dar macar cifrele sunt in creste 🙂

Citeste si: Ce ar fi bine sa stii inainte sa pleci in India

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close