Colmar, orasul care inspira basme, si ardelenii care traiesc in el

Cand ma gandesc la Colmar si regiunea din jurul orasului, “ca in povesti” ar putea fi o descriere, dar adevarul este ca aceasta zona a Alsaciei este atat de ridicol de frumoasa incat ea insasi a inspirat basmele Disney.

Daca in Romania avem bancuri cu ardeleni, Alsacia ar putea fi un basm cu ardeleni. Serios, oamenii sunt atat de relaxati ca i-as admira infinit daca nu as fi fost in situatia in care sa mor de foame pentru ca si bucatarii de bistrot au nevoie de timp liber.

Iar daca v-ati plans vreodata de lucratorii monosilabici de la ghiseele CFR, ei bine aici ai toate sansele sa pierzi trenul pentru ca sunt prea vorbareti. Am asteptat 15 minute la o coada de trei persoane pentru ca madame facea small talk, glumea si dadea informatii in exces oricui avea nevoie de un bilet de tren.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia

Pana si la Hertz, pentru a inchiria o masina a trebuit sa recurgem la artificii. Nu poti sa fii tocmai spontan pentru ca, ce sa vezi, nimic nu este deschis oricand si nimeni nu este la dispozitia ta, asa cum incep sa imi dau seama ca m-am obisnuit acasa. Am avut ghinionul sa ne urmareasca o ploaie prin toate podgoriile, asa ca in loc de traseu pe bicicleta, am vrut sa prelungim cu o zi inchirierea masinii. Cum biroul era inchis, ni s-a comunicat de la call center ca putem sa o tinem “cat vrem”, ca ne vor opri diferenta din garantia lasata, iar dupa ce ne facem treaba cu ea, o lasam pe strada si cheile la hotel. Atat!

Am mai dat de o problema si la benzinarii, pentru ca da, si benzinarii sunt oameni si vor sa petreaca serile alaturi de familie, asa ca inchid si pleaca acasa. Am gasit totusi o benzinarie care avea plata cu card la pompa. Doar ca, la fel ca si in Islanda, politica e cel putin stupida. Pentru cei 15 euro platiti pe benzina, ei blocau automat 150 de euro, suma maxima de care puteai sa cumperi. Am rezolvat si asta cu banca de acasa, dar nah… good to know.

Toata pustietatea asta care se lasa pe inserat, e drept, eram in extrasezon, are totusi farmecul ei. Sa te plimbi printr-un sat cu strazi pietruite inguste, case colorate si jardiniere la fereastra, sa fie complet liniste si doar din cand in cand sa te intersectezi cu alt turist fascinat, e ca si cum ai parte de un tur privat. Sau, ma rog, un fel de “Zombie Apocalypse” in tara spiridusilor si a Albei ca Zapada.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Rue de Vin, Alsacia

Daca ajungi in Colmar cu trenul, primul lucru care o sa iti fure inima in drum spre centru este un carusel din 1900 care inca functioneaza, iar langa el am mancat o clatita fierbinte si cu multa crema de biscuiti.

Poti sa te plimbi pe canalele de pe La petite Venise, or sa iti iasa in cale o multime de case vechi, iar cel mai probabil, fara sa le cauti anume, o sa te opresti in fata la Koïfhus, in care era vama, la Maison des Tetes care chiar are o multime de capete sculptate pe fatada sau Maison Adolph, construita in 1350 si considerata cea mai veche casa.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Strazile colorate si pustii din Colmar, Alsacia

Acu, sa nu faceti misto de mandria oamenilor, dar eroul lor local este Bartholdi, cel care a sculptat Statuia libertatii si care are si o casa memoriala in Colmar, ceea ce nu e deloc dubios. Cu adevarat amuzant este cand iesi din oras pe druml spre Riquewihr, iar intr-un giratoriu mic dai de o mica replica a Statuii Libertatii.

Ce trebuie sa stii pentru o minivacanta in Colmar

Transport

Wizz Air zboara pe pe ruta Bucuresti – Basel, aeroportul care deserveste atat Elvetia, cat si Franta. Din aeroport, ai doua variante:

  • daca iesi din aeroport pe partea franceza, poti sa iei autobuzul 11 St Louis Gare SCNF. Costa 2.50 euro, iar in 10 minute ajungi in gara de unde poti sa iei trenul spre Colmar.
  • daca iesi din aeroport prin terminalul elvetian, poti sa iei autobuzul 50 spre Gara din Basel. Costa cam 5 euro si dureaza 15 minute sa ajungi la gara. Trenul spre Colmar costa aproximativ 15 euro si circula la fiecare 30 de minute.

Pentru transportul din Colmar catre satele de pe Rue de Vin nu te prea poti baza pe transportul local care are un program extrem de relaxat. Adica depinde in ce zi a saptamanii esti, daca elevii merg la scoala sau e vacanta, iar duminica oricum nu se urneste nici un sofer din casa.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Podgoriile din jurul oraselului Colmar, Alsacia

Raman asadar doua solutii:

  • bicicleta – un traseu din Colmar pana in Riquewihr si Ribeauville are aproximativ 30 de kilometri, dar nu trebuie sa pierzi din vedere faptul ca e o zona de deal, asa ca desi ai piste amenajate, iar drumul e foarte frumos, poate fi solicitant. Bicicleta costa 8-10 euro pe zi, iar cea electrica 20 de euro, cu o garantie de 75 de euro.
  • masina – poate fi inchiriata de la biroul Avis de langa gara, dar daca vorbesti direct la receptia hotelului ai sanse mari sa primesti un pret mai bun. Un dezavantaj ar putea fi ca ratezi toate degustarile de vin care iti ies in cale la fiecare doi pasi.

Ce mancare ar trebui sa incerci in Colmar

Choucroûte garnie este mancarea traditionala din Alsacia, iar influentele nemtesti sunt pregnante: un munte de varza acra gatita in vin si condimente, cartofi fierti si cinci tipuri de carne, inclusiv carnati, sunca si bucati de carne cu grasime.

Tarte flambée este varianta alsaciana a unei pizza: un blat extrem de subtire si crocant, ca de turta, acoperit cu crema de branza proaspata si smantana, diverse feluri de branza maturata, ceapa si bacon.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Una dintre opriri a fost in piata veche din Colmar, Alsacia

Bäckeoffe este un fel de mancare din cartofi si doua sau trei feluri de carne, gatite impreuna la cuptor si cu mult vin, intr-un vas acoperit cu aluat de paine.

Kugelhopf este un soi de chec cu migdale si stafide servit foarte des la micul dejun.

Tarte aux poires, asa cum ii spune si numele este o tarta cu pere si crema cu oua.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Salamuri, branzeturi si dulceturi in piata din Colmar, Alsacia

Bretzels sunt covrigii uriasi vanduti peste tot, acoperiti cu un strat gros de sare sau branza.

Branzeturile sunt fara exceptie grase si aromate, iar specific zonei este soiul Munster, care se face intr-un sat cu acelasi nume de langa Colmar.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Mai frumos decat orice dressing plin cu haine: un magazin de branza!

Ce vinuri gasesti in Colmar

Vinurile alsaciene sunt in general albe si seci, iar cele rosii sunt Pinot Noir sau Merlot, parfumate si cu o tarie scazuta.

Vinurile albe cele mai raspandite in Alsacia sunt Riesling, iar daca va plac cele dulci, Gewürztraminer este un alt soi local, in timp ce crémant este varianta alsaciana a sampaniei.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Vinurile alsaciene sunt in general albe si seci

Ce excursii poti sa faci pe langa Colmar

La doar 15 kilometri, pe un drum care serpuiesti prin podgorii, gasesti Riquewihr, un orasel medieval intemeiat pe la 1200, in care inca mai gasesti urmele zidurilor de aparare si un turn inailt de 25 de metri in centru.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Riquewihr, un orasel medieval intemeiat pe la 1200

Centrul orasului si strada principala este plina de casute colorate din lemn, cu flori la fereastra si magazine cu dulciuri si vinuri la parter. Daca in alte locuri obiceiul este ca turistii sa viziteze podgoriile, in Riquewihr, acesteea si-au deschis in orase magazine de desfacere, Winstubs, unde se se tin si degustari. Riquewihr e faimos pentru vinurile sale, in special Reisling.
Daca nu te simti foarte inspirat de atmosfera asta idilica, in Turnul Hotilor, care tine de vechea inchisoare medievala a orasului, e organizata o expozitie cu o camera de tortura si o spanzuratoare.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
La doar 17 kilometri de Colmar este Ribeauville

Asemanator si la doar 17 kilometri de Colmar este Ribeauville, care spre deosebire de Riquewihr, se lauda nu doar cu vinuri si casute din povesti ci si cu ruinele a trei castele aflate cam la o ora si jumatate de urcus de zidurile orasului. Château de St. Ulrich si Château du Girsberg pot fi vizitate, insa Château du Haut-Ribeaupierre, care este si putin mai departe, este in stadiu avansat de degradare asa ca a fost inchis publicului.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Ribeauville, in apropiere de Colmar, Alsacia

Cel mai apropiat si cel mai mic este Eguisheim, unde am ajuns intr-o duminica dupa-amiaza ploioasa si nu era nici tipenie. Cand mi-a iesit in cale un vanzator de la un ghift shop m-am si speriat. In rest, nimic nu mi-a intrerupt plimbarea si m-am bucurat de atata liniste ca se auzea ploaia cum cade pe asfalt.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
Eguisheim este cel mai mic, dar incredibil de frumos, cu tot cu cladirile lui late de un metru

Putin mai departe, dar absolut spectaculos este Haut-Koenigsbourg Castle. Acesta a fost construit in timpul celui de-al doilea razboi mondial, urmarindu-se arhitectura veche, iar materialele de constructie au fost urcate in varf de munte cu un tren special construit, pe cai sau pe umar.

Colmar. Ce să faci trei zile în Colmar, Alsacia
O plimbare mai lunga pana la Castelul Haut-Koenigsbourg, dar a meritat

Citeste si:  Cum sa ai parte de Craciun in orice luna din an 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close