Ultimul rege al Americilor, taran cultivator de coca in Bolivia

In Bolivia, regele si regina merg la camp, isi coc singuri paine si se trag dintr-un neam de sclavi

Cand incep sa iti fuga ochii dupa Bolivia, nu ai cum sa nu afli si despre ultimul rege al Americilor, Don Julio Pinedo, care inca mai are putin peste 16.000 de supusi. Nu duce o viata luxoasa, ba chiar se trage dintr-o familie de sclavi, iar in prezent isi duce zilele la fel ca si supusii sai – regina face curatenie, regele coace paine, iar impreuna au grija de plantatia lor de frunze de coca.

cuplu regal

Departe de paparazzi care sa urmareasca fiecare miscare a printului mostenitor si fara averea sau masinile omologilor sai de la casele regale ale Europei, intr-un sat din Bolivia traieste Don Julio Pinedo, regele afro-bolivian. Descendend al Regelui congolez Uchicho, care a fost adus ca sclav in America de catre colonistii spanioli in 1882, Regele Pinedo este recunoscut nu doar de cei aproximativ 16.000 de supusi, ci si de Constitutia tarii si de Natiunile Unite.

In varsta de 73 de ani, capul familiei regale traieste in Mururata, un mic sat aflat la doua ore de mers de capitala La Paz. Orfan de mic, dupa ce parintii sai au murit intr-un accident, acesta a fost crescut de bunicul sau, Bonifacio, incoronat rege in 1932. Chiar daca Regele Pinedo a preluat tronul de la acesta inca din 1992, abia in 2007 a avut parte si de o ceremonie de incoronare. Nici pana acum insa nu are un tron, iar toate insemnele sale sunt o capa rosie de catifea cu broderie aurie si o coroana de metal. Pe ambele le foloseste la sarbatori locale si, dupa cum spune si el, au mai degraba valoare sentimentala.

coroana

La dreapta sa se afla mereu Regina Angelica, vanzatoare la alimentara detinuta de familie, iar impreuna au un singur fiu, care va mosteni ”imperiul”. Intre timp, Printul Roland este functionar la stat. Cea mai mare avere a familiei o reprezinta insa plantatia de coca, mostenita din generatie in generatie. Cultivarea si vanzarea de mici cantitati de coca este legala in Bolivia, chiar daca aceasta este principalul ingredient folosit pentru a face cocaina. Legea din Bolivia permite cultivarea in mod legal a 30.000 de acri (pogon, 1 acru=4.047 m²) de coca, iar planta este pretuita de catre fermieri mai ales pentru proprietatiile medicinale traditionale si ceaiuri. Astfel, indienii din Bolivia mesteca coca pentru a inlatura foamea si raul de inaltime.

mururata

Cand nu este pe camp, Regele se relaxeaza la televizor si incearca pe cat posibil sa evide ceremoniile fastuoase. ”Regii traiesc in palate, nu in mizerie”, spune acesta incercand sa se justifice de ce nu se simte la inaltimea titulaturii sale. ”Povestea noastra este cam trista, trebuie sa muncim din greu. Bunicul a fost rege, iar datoria sa era sa fie autoritatea in comunitate. Cand avea insa 92 de ani, un batran a venit la mine si mi-a spus ca e vremea sa preiau eu puterea si… asa am ajuns rege”, explica simplu Majestatea Sa.

paine

De partea cealalta insa, Regina Angelica nu se fereste sa participe la sarbatorile comunitatii sau chiar sa mearga la scoala din sat sa mai buchiseasca abecedarul alaturi de tanci, chiar daca ea a trecut deja de 70 de a ani. ”Educatia este punctul de plecare pentru toate lucrurile bune. Toti copiii ar trebui sa mearga la scoala nu doar pentru ei, dar si pentru binele familiilor lor si al comunitatii. Noi nu putem, dar avem sperante mari pentru ei si pentru Printul Rolando, care a studiat la universitatea din La Paz Comertul Extern”, incheie regina.

supusi

Foto: Susana Girón / Cordon Press

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close