Tara unicatelor e la noi acasa

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cu cat calatoresc mai mult, cu atat invat sa imi iubesc mai mult tara, chiar daca uneori diverse intamplari de care cu totii ne lovim zi de zi fac sarcina mai grea. Argumentele sunt insa din cele mai puternice. Romania detine multe monumente istorice unice in Europa sau chiar in lume si tot aici se gasesc specii de plante si animale pe care nici un alt pamantean nu are norocul sa le aiba acasa la el. Noi le avem si tot ce trebuie sa facem este mai intai sa le cunoastem, apoi sa ne bucuram de ele si sa le protejam.

  • Trandafirul “Gloria Serenity” este o specie noua, cultivata experimental intr-o sera de trandafiri inugurata anul acesta in localitatea Racovita, comuna Bucsani, judetul Dambovita. A fost obtinut in urma unor incrucisari de laborator realizate de specialisti romani si germani.
  • In Muntii Ceahlau se afla o rezervatie naturala de larice (Larix decidua). Acest copac este unic in lume, fiind singurul conifer care isi pierde frunzele pe timp de iarna, si este protejat de legile statului ca monument al naturii. Creste doar pe versantul estic al muntelui, la altitudini de 1.300-1.600 de metri.

cover

  • Parcul National al Muntilor Macin se intinde pe 11.151,85 de hectare, fiind un laborator in aer liber pentru geologi, in care se gasesc nu mai putin de 27 de specii de plante unice in lume.
  • Lacul Ochiul Mare din Rezervatia Petea, aflata in Bihor, este singurul loc din lume unde creste nufarul termal, care este acum in pericol de disparitie. Rosioara lui Racovita (un peste – n.r.) si melcul termal, alte doua specii unice in lume, dar care au disparut din aceasta rezervatie, mai supravietuiesc acum doar in acvariile Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, unde specialistii au reusit sa le salveze si sa le inmulteasca.

Lacul Ochiul Mare

  • Garofita Pietrei Craiului a fost descoperita de doi botanisti transilvaneni in urma cu aproximativ 150 de ani pe crestele prapastioase ale Pietrei Craiului, singurul loc din lume unde se gaseste. Creste pe culmea vestica a masivului, dinspre Valea Dambovitei, la limita dintre etajele subalpin si alpin.

Garofita Pietrei Craiului

  • Cunoscuta pentru sutele de cai care alearga liberi prin padure si pe izlazuri, padurea Letea este considerata unica in Europa datorita lianelor elene care cresc aici, in salbaticie.
  • Avand zidurile exterioare acoperite in intregime, in secolele al XV-lea si al XVI-lea, cu picturi inspirate din arta bizantina, cele opt biserici din nordul Moldovei (Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava, Sucevita, Voronet) sunt unice in Europa. Au fost incluse in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1993.

Sucevita Monastery

  • Sighisoara, singura cetate medievala locuita din Europa, a fost atestata documentar, pentru prima oara, in 1298.
  • Muzeul Aurului este singurul din Europa si unul din cele trei din intreaga lume. Acesta se afla la Brad, jud. Hunedoara, iar in colectia sa se gasescu cele mai valoroase 18 kilograme de aur din lume, toate piesele fiind scoase la lumina de mineri in urma cu multi ani.
  • Cimitirul Vesel din Sapanta este unicul de acest tip din lume, iar povestea sa a inceput in 1935, cand cioplitorul in lemn Stan Ioan Patras a inceput sa scrie mici epitafuri pe crucile pe care le realiza. Versurile de pe fiecare cruce descriu viata defunctului intr-un mod amuzat.
  • Maramuresul se poate lauda si cu cea mai inalta biserica de lemn din lume. Este vorba despre Manastirea Sapanta-Peri, din localitatea Sapanta, care are 75 de metri inaltime.
  • Singurul papirus din Europa, datat din secolul IV i.Hr., a fost descoperit in anul 1959, la Mangalia, intr-un sarcofag ce a fost scos la lumina odata cu demararea constructiilor pentru stadionul din oras. Pe unul din capacele sarcofagului au fost gasite doua coroane de frunze de laur din bronz aurit, dovedind ca defunctul care fusese depus acolo era cetatean de vaza al Callatisului. Printre resturile scheletului se afla papirusul, apreciat ca o piesa deosebit de rara, unica in Europa. Acesta se afla in muzeul din Mangalia.
  • Delta Dunarii este unica din lume declarata in intregime rezervatie a biosferei si cea mai mare rezervatie de teritoriu mlastinos din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km². Tot aici este si cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent, cu mai mult de 300 de specii, printre care si colonii unice de pelicani. In plus, rezervatia geologica Agighiol din Delta Dunarii este singura rezervatie de fosile marine din Europa.
  • Scrierea cea mai veche din lume a fost descoperita pe tablite gasite in Romania, aproape de Sibiu. Datate cu 5.500 de ani inaintea erei noastre, tablitele de la Tartaria contin semne care se regasesc in alfabetele fenician, etrusc si grec.
  • Singurul Muzeu cu sculpturi din fan din lume se afla la cativa kilometri de Cluj-Napoca, in satul Vlaha. Proprietarul acestuia este artistului Erno Bartha, care si-a expus lucrarile in propria curte.

sculpturi fan

  • Lacul Albastru, singurul din lume care isi schimba culoarea in functie de lumina, se afla la doar 45 de minute de orasul Baia Sprie, in Maramures. Datorita solubilizarii compusilor sulfurosi, apa are uneori reflexe de smarald, iar alteori, nuante de albastru sau turcoaz.

lacul albastru

  • Cel mai mare ghetar subteran din Romania, unic in Europa din pricina volumului de gheata, se afla de mai bine de 4.000 de ani in Pestera Scarisoara.
  • In 1986, in timpul excavatiilor pentru un put minier, in apropiere de Mangalia, judetul Constanta, a fost descoperita o pestera lunga de 200 de metri, numita Pestera Movile. Aici, aerul nu era respirabil, fiind otravit cu hidrogen sulfurat si dioxid de carbon, gaze nocive vietii in mod normal. Cu toate acestea, s-au gasit numeroase vietuitoare nevertebrate, multe apartinand unor specii necunoscute pana atunci. Practic, Pestera Movile adaposteste un adevarat ecosistem subteran care nu depinde de energia solara sau de atmosfera exterioara. Este un caz unic pe Terra.
  • Picturile rupestre vechi de peste 30.000 de ani descoperite in Pestera Coliboaia, jud. Bihor, sunt considerate primele manifestari artistice ale omului si cele mai vechi din lume. Picturile de la Coliboaia sunt cele mai vechi din lume.
  • Pestera cu Oase din apropiere de Anina, judetul Caras-Severin, a devenit faimoasa in intreaga lume in urma cu mai bine de 10 ani, cand au fost descoperite aici cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. Fosilele, provenind de la trei indivizi, au o vechime de 35.000-40.500 de ani.
  • Monument unic al naturii in Europa, Lacul Ursu, cel mai mare lac sarat si helioterm din Europa, are o suprafata de 40.235 m², o circumferinta de 1.180 m si o adancime maxima ce depaseste 18 m. S-a format in urma unor evenimente geologice, meteorologice si hidrologice petrecute in perioada 1875-1880, prin dizolvarea treptata a masivului de sare de catre apele a doua paraie (Auriu si Cris-Toplita), urmata de surparea terenului.
  • Singura padure de castani comestibili din Europa se afla in apropiere de Tismana, jud. Gorj, si se intinde pe aproximativ 60 de kilometri.
  • Unic in lume, Lacul Meledic din judetul Buzau are un hectar de luciu de apa dulce, in ciuda faptului ca este asezat pe un masiv de sare. In subteranul acestuia se afla Pestera Sase Iezi, cea mai lunga pestera de sare din lume.
  • Galbenul de Fofeldea se regaseste pe biserica din localitatea cu acelasi nume din judetul Sibiu. Lacasul de cult inca mai pastreaza celebrele picturi ale fratilor Grecu din Sasaus, care i-au dat lacasului de cult frumusete inegalabila si l-au plasat in randul monumentelor istorice de clasa A. Picturile finalizate in 1814, in stilul bizantin, pastreaza ambianta specifica perioadei si au intrat in vizorul forurilor internationale datorita nuantei unice. Galbenul de Fofeldea este atat de… special, incat autoritatile au acum probleme in a restaura lacasul, pentru ca nici un alt pictor nu a reusit sa reproduca aceasta culoare…

Galbenul de Fofeldea

  • Manastirea Voronet, aflata in Suceava, la 5 kilometri de Gura Humorului, a fost ctitorita de Stefan cel Mare in anul 1488 si este celebra pentru albastrul de Voronet, considerat de specialisti unic in lume si la fel de cunoscut ca rosul lui Rubens sau verdele lui Veronese.
  • Lacul Sfanta Ana, aflat in apropiere de Baile Tusnad, in judetul Harghita, este singurul lac vulcanic din Europa.

lacul sfanta ana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close