18 zile in India pe pamant, prin aer, pe apa – Jaipur

Ziua 5

Dupa ceea ce avea sa ramana cea mai relaxata zi petrecuta in India, drumul spre Jaipur de a doua zi a inceput tot cu noaptea in cap, insa rasplata a fost cel mai frumos rasarit pe care l-am vazut in toata viata, intr-un loc de-a dreptul coplesitor.

jaipur_i_have_a_map (2)

Cum soferul nostru descurcaret cunostea un localnic cel putin la fel de inventiv, am avut parte de un tur privat in orasul parasit Fatehpur Sikri, aflat la doar 35 de kilometri de Agra. Inainte sa ne dam seama, ghidul de ocazie ne-a bagat pe o intrare din spatele cetatii patrimoniu UNESCO, profitand de faptul ca nu a inceput programul si nu era nici un paznic in zona.

jaipur_i_have_a_map (2)

Tot orasul ridicat din piatra rosie de catre imparatul Akbar parea ca arde la primele raze ale soarelui, iar in jurul nostru se auzeau doar porumbeii. Ne-am plimbat desculti pe marmura din curtea interioara, unde se afla si un templu si mormantul sfantului sufist Salim Chishti, la care Akbar s-ar fi rugat pentru un mostenitor. Din pacate, orasul impresionant construit cu mii de camere a fost abandonat din cauza lipsei unei surse de apa in zona.

jaipur_i_have_a_map (1)

Am continuat drumul de inca aproape o suta de kilometri cu senzatia ca India incepe sa imi intre pe sub piele. Iar cand am ajuns in Jaipur am inceput sa fiu convinsa de asta, mai ales ca tot aici am vazut si primul elefant in trafic. Am invins caldura si am vazut pe rand:

jaipur_i_have_a_map (1)

  • City Palace – situat in orasul vechi, este deschis de la 9.30-17 in fiecare zi, intrare 300 rupee, include si Jaigarh Fort
  • Hawa Mahal – langa palat, deschis in fiecare zi de la 9 la 16, intrare 50 de rupee
  • Amber Fort and Palace – este in nordul orasului, deschis de la 9 la 16.30, intrare 200 rupee
  • Jaighar Fort –situat in spatele Amber Fort, est deschis de la 9 la 16.30, intrare 50 rupee
  • Nahargarh Fort – nord vestul orasului se poate ajunge din centru si pe jos in jumatate de ora – deschis de la 10 la 17.30, intrare 30 de rupee

jaipur_i_have_a_map (3)

Am incheiat ziua cu o experienta la fel de neobisnuita la Templul Galta Monkey, unde am ajuns cand deja se intuneca. Aici, pe stancile care strajuiesc templul ridicat chiar pentru maimute, se auzeau strigatele acestora in timp ce se alergau, se alergau sau se iubeau. Cum erau la ele acasa practic, nu pareau deloc deranjate de musafiri, ci doar ii escaladau dupa bunul plac si le luau din mana sau din buzunare alunele cumparate de la intrarea in templu. Initial am crezut ca fiind prima data cand m-am apropiat de maidanezele indienilor am fost eu mai in garda, dar nu, maimutele din Jaipur sunt complet nesimtite. Atat de rau incat au devenit si vedete de televiziune si au o serie intreaga pe Nat Geo Wild: Monkey Thieves.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close