Morcovi pentru Mos Nicolae si alte traditii din lume

In traditiile romanesti, a ramas obiceiul ca, pe 5 decembrie seara, copiii sa isi pregateasca ghetutele, urmand ca peste noapte sa fie vizitati de Mos si, in functie de ce cadou primesc, sa afle cat de cuminti au fost. Cei neascultatori sunt “cadorisiti” cu o nuielusa de mar, insa, daca aceasta va fi pusa in apa si va inflori pana la Craciun, inseamna ca micutul care a primit-o a obtinut iertarea Mosului.

Copiii din Franta lasa, in ajun, pentru Mos Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul lui, morcovi si putin zahar. in ziua de 6 decembrie, ei primesc ciocolata, turta dulce si fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite.

In Olanda, Mos Nicolae ajunge pe mare, venind din Spania. Poarta cu el o carte voluminoasa, din care afla cum s-au purtat copiii in cursul anului. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter, inapoi in Spania.

In Germania, Mosul calatoreste tot cu un insotitor, Kinect Utrecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac in spate si o carte in mana, iar copiii obraznici primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. Pe langa ghetute, copiii pregatesc in ajun o scrisoare in care isi astern toate dorintele si alaturi de care pun cativa morcovi pentru caii mosului. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

La crestinii din Ghana mosul care aduce cadouri vine din jungla, in timp ce in Hawaii el coboara dintr-o barca. In acest timp, copiii din Ungaria spun ca darurile sunt aduse de ingeri. Copiii din Italia asaza pe o farfurie scrisorile in care-si noteaza dorintele, promitandu-i lui Mos Nicolae ca vor fi cuminti in anul care va veni, iar in locul lor gasesc dimineata dulciurile preferate.

Cel care aduce daruri in Danemarca duce un sac in spinare si este purtat de reni, iar micutii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfii care il ajuta pe Mos.

In Polonia, Mos Nicolae asculta cu ingaduinta rugaciunile copiilor, apoi ii cearta sau ii lauda, dupa cum este cazul, iar la final le daruieste icoane, mere rosii, portocale si “pierniki” – prajiturele facute cu miere si mirodenii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close