Turnul Pompierilor fustangii, simbolul orasului Satu Mare

Nu ma astept sa ma trezesc intr-o dimineata si sa imi spun “Pfoa, ce chef am azi sa merg la Satu Mare!”, asa ca de cate ori se iveste ocazia de a vedea un oras nou din Romania, profit de ea. Asa am descoperit in nordul tarii acest oras foarte cochet, chiar daca pastreaza inca suficient de multe blocuri gri ce amintesc de epoca ceausista.

Dupa o scurta plimbare in centrul orasului, am ajuns intr-un gang doar ca sa dau nas in nas cu Turnul Pompierilor, despre care aveam sa aflu ca este cladirea simbol a orasului Satu Mare.
Practic, cladirea veche inalta de 47 de metri nu ar fi existat daca in urma cu 110 ani pompierii orasului nu ar fi fost prinsi cu pantalonii in vine. Mai exact, cei responsabili de siguranta orasului erau gazduiti de preoti pentru a supraveghea orizontul de la inaltimea turlelor Catedralei romano-catolice. Cum insa in noptile de veghe pompierii chemau tinere care sa ii tina ocupati, prelatii i-au gonit imediat ce au aflat.

Asa se face ca a devenit absolut necesara existenta acestui turn al pompierilor, ba chiar preotii au donat ei bani pentru constructie, numai sa scape de depravati de sub acoperisul lor. Mai tarziu, cladirea a fost folosita si de comunisti, tot pentru a supraveghea miscarile oamenilor. In prezent, turnul poate fi vizitat dupa ce in luna mai s-a incheiat procesul de reabilitare si a fost redeschis publicului.

Ca o coincidenta, ratacind prin oras am ajuns in Piata Libertatii, unde m-am lovit chiar de treptele de la gelateria Bianco Milano, asa ca a trebuit sa intru. In repetate randuri.
Pentru o masa ceva mai slaba in zahar, dar mult mai bogata in calorii, am ales varianta #1 recomandata de Tripadvisor, No Pardon Pub. Si nu e greu de inteles de ce are atat de multi clienti fericiti. La mesele pline se vorbeau multe limbi straine, gazdele nu pareau incurcate de nici una si au fost mereu zambitoare. Mancarea a venit repede, fierbinte, buna si in cantitati facute special sa te puna in dificultate. Bunatatile alese din bucataria romaneasca sau ungureasca sunt atat pe baza de legume cat si cu pui, gasca, rata, porc sau peste, asa ca oricine gaseste ceva sa ii pice bine.

Si, nu in ultimul rand, nu as trece pe langa Satu Mare fara un scurt ocol la Castelul Karolyi de la Carei. Parcul deondrologic care acum are aproximativ 200 de specii de plante, inclusiv un platan vechi de peste 200 de ani este inca bine intretinut, iar in curtea sa exista si o herghelie unde copiii luau lectii de echitatie.

La final, am aflat ca nu foarte lume se incumeta sa viziteze acest judet. Hotelurile din oras sunt inchiriate mai ales pentru oaspeti sositi cu afaceri, iar intr-un an, in Satu Mare ajung cam 60.000 de turisti. Cam cat intr-un weekend slab de vara in Mamaia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close