Ce te faci cand “Vama nu mai e ce-a fost”? You stop bitchin’

Sunt dintre cei care au ajuns prima data in Vama Veche cu parintii, acolo mi-am petrecut verile cu prietenii, acolo m-am maritat cu fiul gazdei la care stateam, iar acum tot in Vama sfarsesc in aproape fiecare weekend de vara, toamna sau iarna si fraza care ma enerveaza cel mai tare este refrenul pe care incepi sa il auzi anual, cam de pe la 1 mai: “Vama nu mai e ce-a fost”. 

Vama Veche e in continuare exact ce a fost – satul in care fiecare isi gaseste locul lui, indiferent ce ii place, cati bani are la el sau ce varsta ii e scrisa in buletin. E in continuare loc pentru pustanii care incearca sa traga de 50 de lei ca sa stea cat mai multe zile in Vama, e loc si pentru cei care (inca) vin pentru prima data aici si ii vezi de pe Magheru ca par stingheri si e loc si pentru parintii mei care bat sute de kilometri pe motor ca sa bea o bere la Pirati, respectiv, acum la Arca.

Cand iti scapi parintii in Vama Veche

Dar, cumva, de cele mai multe ori nu aud “refrenul” de la o persoana cu multi ani in buletin, care au vazut locul asta in diverse decade, ci de la unii millenials care par sa se fi nascut fara sa stie ca norocul, dar si starea de bine, omul si le mai face si cu mana lui.

Singurul lucru care s-a schimbat este scara la care se intampla lucrurile. Inainte, cei care veneau erau cateva sute, apoi cateva mii pe vara, iar acum se trece lejer de 10.000 intr-un singur weekend aglomerat, in conditiile in care numarul locuitorilor a ramas tot pe la 280, plaja nu s-a largit, iar reteaua eletrica nu a fost schimbata, asa ca in fiecare sambata se intuneca jumatate de sat.

Vama Veche, anii '80
Vama Veche, anii ’80

Si cu toate astea nu ma vad mergand in alta parte, desi am incercat cateva variante, mai ales ca sunt si alte lucruri pe care poti sa le faci daca nu vrei sa mergi la plaja, sa dai banii pe un sezlong doar pentru ca nu ai unde sa iti arunci un prosop si sa te plangi ca s-a stricat Vama.

De cat timp vii in aici, te-ai oprit in Mangalia, la piata, sa mananci cel mai bun suberec din lume si sa bei ayran? Si apoi sa vezi “Farul genovez” de pe dig? (Ghilimelele vin din faptul ca adevaratul far genovez este la cativa metri sub apa, ca si faleza veche, acesta dateaza de pe la sfarsitul anilor ’50).

Farul "genovez" din Mangalia
Farul “genovez” din Mangalia

Si stii epava de pe insulita din Mangalia? Nu este foarte veche, desi pare din vremuri cu pirati. A fost o ambarcatiune pentru curse turistice care s-a scufundat in timpul unei furturi in urma cu vreo 10 ani.

Epava de pe insulita din Mangalia
Epava de pe insulita din Mangalia

Daca nu te-a prins rasaritul pe plaja, poti sa te urci pe bicicleta si sa faci o tura prin Rezervatia de Hagieni, pe traseul de la Fara Asfalt

Traseul de la Fara Asfalt din Rezervatia Hagieni
Traseul de la Fara Asfalt din Rezervatia Hagieni

Ia cu tine destula apa, desi daca ramai fara, gasesti cate o curte de unde poti sa ceri un refill, rezerve, pentru ca pe unele portiuni sunt niste plante cu tepi foarte duri si iti pot sparge camera, si ai grija sa nu lovesti domnisoarele broaste testoase de Dobrogea, pentru ca nu se grabesc sa se fereasca din calea ta (pun intended).

Broasca testoasa de dobrogea in Rezervatia de la Hagieni
Broasca testoasa de Dobrogea in Rezervatia de la Hagieni

Daca nu ai chef sa faci nimic, doar sa stai toata ziua la soare pe nisip, poti sa pleci spre Krapets, o plaja imensa si goala, la 20 de kilometri de Vama, in Bulgaria. Nu e amenajata, exista doar un crasma cu bauturi si hamsii intr-un capat, asa ca ia cu tine tot ce crezi ca ti-ar trebui.

Plaja de la Krapets
Plaja de la Krapets

Iar daca te poti desprinde de nisip, poti sa mai mergi apoi cativa kilometri dupa Shabla, pana la Tyulenovo, unde ascuns intre stanci gasesti un restaurant care serveste peste proaspat, o mica afacere de familie, in care fiecare membru face cate ceva, iar de la an la an se extinde cu o terasa, o camera de inchiriat. Preturile sunt in continuare decente, iar meniul tot mai bogat. Iar dupa masa poti sa te plimbi pe malul stancos.

Arcada de piatra de pe malul marii, la Tyulenovo
Arcada de piatra de pe malul marii, la Tyulenovo

Da, stiu ca locurile astea sunt pe langa Vama Veche, dar e un avantaj ca poti sa alegi ce vrei sa faci ziua pentru ca noaptea tot pe aceeasi plaja sfarsim cu totii si pe intuneric, cu muzica si niste grade in pahare nimeni nu se mai gandeste mai departe, iar dimineata tot acelasi rasarit il vedem impreuna, so stop bitchin’, stii ca vrei sa fii aici 😉

Citeste si: Povesti din Vama Veche, Serparia de la malul marii

foto: Ioan Ciobotaru, unul dintre “vechii” care nu ar spune niciodata ca ”Vama nu mai e ce-a fost” si tocmai d-aia are parte de cele mai frumoase rasarituri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close