Ce ar fi bine sa stii inainte sa pleci in Mexic
Planurile pentru vacante exotice se fac chiar daca inca mai este zapada afara. Asa ca daca aveti nevoie de inspiratie, va prezint un guest post cu tot ce ar trebui sa stii inainte de a pleca in Mexic. Ovidiu, care si-a luat prietena si un rucsac si a facut un traseu de 19 zile in luna noiembrie, ne spune cum si-a pregatit plecarea.
Gracias, cabron!
Daca scopul calatoriei este doar acela de a te praji la soare pe plaja unui resort din Cancun, nu trebuie sa stii mai nimic. Ora, numarul zborului spre Cancun si numele resort-ului ar fi de ajuns. De restul se ocupa ei. Dar ai rata o experienta minunata intr-una dintre cele mai diversificate tari, din punct de vedere cultural si geografic, pe care am vizitat-o.
Ca sa cunosti Mexicul trebuie sa-l iei la picior (doar o figura de stil, cu masina e ok), iar pentru asta ar fi bine sa stii cateva lucruri din timp.
Primul lucru este acela ca vizitand Mexicul nu inseamna ca te vei trezi intr-o scena de Breaking Bad. E adevarat ca vorbim despre o tara renumita pentru nivelul ridicat al infractionalitatii si pentru numeroasele personaje care au detinut titluri de “lorzi ai drogurilor” de-a lungul anilor, dar daca te astepti sa vezi sicarios invartind pistoale pe deget la colt de strada sau sa auzi suierat de gloante sau explozii, vei fi dezamagit.
Cartelurile isi desfasoara activitatea in general in zona de nord si nord-vest a Mexicului, piata lor de desfacere fiind cu preponderenta Statele Unite, iar principala problema a Mexicului, cand vorbim de infractionalitate, este coruptia, cu care, ca turist, nu te vei confrunta. Cel mai frecvent, turistii cad victima hotilor. Deci atentie la buzunare, nu numarati sau scoateti sume mari de bani pe strada, nu luati cu voi bijuterii, ceasuri sau alte lucruri de valoare de care oricum nu aveti nevoie si atentie la aparate foto si alte gadgeturi. You know… the basics.
Un alt aspect legat de siguranta pe care ar trebui sa-l stii este ca Mexic trece printr-o perioada de reasezare a identitatii nationale. Desi exista inca un grup influent de descendenti hispanici care controleaza mare parte din industria importanta si suficiente pozitii guvernamentale, la nivelul populatiei este evidenta o tendinta de identificare cu populatiile existente anterior colonizarii de catre Spania. Pe acest fond au loc relativ frecvent demonstratii sau proteste in principalele orase ale tarii.
De obicei, acestea sunt pasnice si au mai mult scopul de a promova particularitatile culturale ale anumitor comunitati locale, fiind un deliciu pentru turistul curios. Dar cum multe dintre aceste comunitati au avut de suferit de-a lungul timpului din cauza coruptiei autoritatilor, uneori pot deveni proteste cu revendicari foarte precise si atunci ar trebui sa va retrageti spre alte zone ale orasului. Politia si uneori armata sunt prezente in numar mare pe strazi, aspect pozitiv de obicei, dar in aceste situatii au tendinta sa faca exces de zel si sa puna intrebari mai tarziu.
Mijloace de transport
Pentru a calatori in Mexic, cea mai buna optiune este inchirierea unei masini, fiind singura varianta care iti ofera flexibilitatea necesara pentru a vedea si experimenta tot ce ofera aceasta tara. Drumurile sunt in general bune, traficul in afara oraselor este scazut, destinatiile sunt bine marcate si carburantul este ieftin, in jurul a 3 lei pe litru in functie de tipul de carburant. In statele aflate la granita cu SUA pretul carburantului este mai mare, fiind aliniat cu pretul carburantului in America. Nu vei gasi decat benzinarii Pemex, ale companiei cu acelasi nume detinuta de stat. Atentie totusi in momentul in care alimentati. Un angajat al benzinariei iti va face alimentare si la el vei plati direct, fie cash fie cu card. Asigura-te ca pompa arata zero la suma de plata inainte ca angajatul sa inceapa sa alimenteze masina!
Cu exceptia orasului Merida, nu vei avea probleme cu parcarea, dar nu este o idee rea sa cauti locuri de cazare cu parcare pazita, ceea ce nu este dificil.
Alegeti cu grija compania de la care veti inchiria masina si verificati bine masina la momentul preluarii ei. Inchiriatul masinii a fost una dintre putinele experiente neplacute al calatoriei prin Mexic din cauza proastei inspiratii in a alege compania. Rentalcars.com + Hertz = nervi & cheltuieli suplimentare.
Mexic are o retea bine dezvoltata de autostrazi, dar cu exceptia statelor Oaxaca si Chiapas poti folosi drumurile nationale scapand astfel de taxele care la un moment dat pot deveni sacaitoare. Oaxaca si Chiapas sunt doua state cu relief muntos unde drumurile nationale inguste, interminabilele serpentine si numeroasele speedbump-uri te vor face sa pierzi mult timp pe drum. Apropo de speedbump-uri, daca credeai ca in Romania sunt multe, Mexic te va face sa te razgandesti.
Daca nu vrei sau nu-ti place sa conduci, autobuzele sunt o solutie. Exista multe companii care asigura transportul intre principalele orase ale Mexicului, autobuzele express fiind moderne, curate, sigure si ieftine. Un bilet intre Cancun si Chichen Itza (197 km) costa aproximativ 16 USD, acesta fiind un traseu cu cerere mare.
Avionul de asemenea, poate fi luat in considerare pentru planificare calatoriei interne. Exista mai multe companii aeriene locale iar preturile sunt accesibile. Un bilet Cancun – Mexico City cumparat din timp poate costa 20 – 30 de USD, iar cumparat de pe o zi pe alta n-ar trebui sa ajunga la mai mult de 80-85 USD.
Trenul nu este o optiune pentru ca nu exista o retea nationala de cale ferata. Desi un simbol al revolutiei mexicane, trenul este in prezent aproape inexistent in Mexic.
Ce pui in bagaj
Pentru mine un rucsac de 35 de litri a fost suficient. Mexic este o tara fierbinte, asa ca ia haine subtiri si din materiale naturale, iar daca vizitezi si statele Oaxaca si Chiapas arunca si un hanorac gros in bagaj. Sunt state predominant muntoase in care te vei trezi in localitati situate la 2.000 de metri si chiar peste, unde vremea se schimba brusc. Noaptea scad spre 10 grade si chiar si ziua un nor poate sa scada temperatura de la 30 la 14-15 grade.
Un spray anti insecte este obligatoriu, preferabil ceva adecvat zonelor mai exotice. Desi initial am crezut ca l-am carat degeaba, padurea tropicala din estul statului Chiapas m-a facut sa ma razgandesc. Aici tantarii sunt la ei acasa si ziua petrecuta vizitand superbele ruine maya din zona Palenque, situate in cadrul parcului national local, ar fi fost conpromisa. Protejandu-va de tantari va protejati si de febra Dengue care ocazional isi mai anunta prezenta prin zona si impotriva careia nu exista vaccin sau medicatie preventiva.
De asemenea, inaintand spre est, in zonele aride ale statelor Yucatan si Quintana Roo veti scapa de tantari, care apar doar seara in zonele litorale, dar veti face cunostinta cu niste mici acarieni (chiggers) ale caror muscaturi au tendinta sa te manance cam 3-4 zile. Traiesc in iarba deci folositi spray-ul fara mila, in special pe picioare.
Burito, lacuste si tequila
Daca vizitezi Mexicul pentru burito si tequila din nou o sa fii putin dezamagit. In primul rand mexicanii nu prea considera burito-ul mancare mexicana. Desi aparut in statul Chihuahua burito este un produs tex-mex (texano-mexican) iar mexicanii il considera mai mult american. Un burito bun nu veti gasi decat in restaurantele Tex-Mex, dar va asigur ca nu pierdeti nimic pentru ca diversitatea culinara este la ea acasa in Mexic.
De la sosurile Mole din Puebla sau mancarurile pe baza de lacuste si cactus in Oaxaca, la melcii de rau fierti in “ierburi sacre” din Palenque sau fructele de mare din Campeche si Celestun varietatea meniurilor este impresionanta si fiecare stat strabatut ofera alte delicii. Incearca sa cauti restaurante traditionale, care din nefericire nu sunt foarte dese. Sunt orase unde vei gasi mai curand o pizzerie sau o braserie frantuzeasca decat un restaurant traditional mexican. Nu ratati sosurile Mole, chicharones, mancarurile pe baza de flori de dovleac si supa azteca. Mancarurile mexicane nu sunt, in general, iuti, dar atentie la sosuri.
De asemenea, desi cea mai cunoascuta bautura mexicana este tequila, va recomand sa va indestulati cu mescal, pox (sau posh) si pulque. Cel mai bun mescal il veti gasi in Oaxaca unde de altfel veti calatori pe Ruta Mescalului avand ocazia sa gustati diverse variante ale licorii, de la producatori mici, artizanali ce produc mescal cu personalitate pana la producatori mai mari ce au adus bautura la rang de arta.
Pox este o bautura relativ recent aparuta pe piata, fiind un soi de rom mexican. Este produsa din trestie de zahar procesul de fermetare fiind ajutat cu o baza de malai. Cel mai bun pox il veti gasi in San Cristobal de Chiapas fiind produs initial in satele de bastinasi din zona, vorbitori ai limbii tzotzil. De altfel, pox inseamna medicament in tzotzil. Cautati pe stradutele micului oras Posherii unde veti putea incerca diferite tipuri de pox.
Pulque este baza bauturilor alcolice mexicane. Inainte de tequila si mescal, locuitorii actualului Mexic produceau aceasta bautura din nectar de agave. In prezent bautura cunoaste o perioada de renastere fiind populara in zonele turistice in special in cockteiluri.
Nu te grabi sa cumperi suveniruri. Fiecare stat este renumit pentru propriile magazine artizanale. De exemplu, Puebla este cunoscut pentru ceramicele talavera, Oaxaca pentru mescal si tesaturi, San Cristobal de Ciapas pentru impletiturile de lana ale triburilor din zona, etc. Desi veti gasi aceste produse si in alte stat vor fi mai scumpe si nu neaparat de aceeasi calitate. Cafeaua si diversele sosuri conservate sunt printre cele mai cautate produse.
Capcanele din zonele turistice
Cel mai probabil vei zbura la Cancun sau Mexico City. In Mexico City nu vei avea probleme. De la aeroport poti ajunge in oras usor cu metroul care este ieftin si sigur. De asemenea, poti comanda un taxi de la birourile din aeroport, iar un drum pana in centru orasului nu ar trebui sa coste mai mult de 200 de pesos (cam 10 USD).
Cancun este o alta poveste. Fiind o destinatie considerata de lux, preturile la taxi-uri sunt mult mai mari. Un drum de la aeroport pana in zona hoteliera poate costa peste 50 USD (in statele Yucatan si Quintana Roo, destinatii preferate de turistii americani, comerciantii au tendinta sa prezinte preturile in dolari), iar soferii vor incerca sa adauge costuri suplimentare in functie de numarul de persoane si de bagaje. Exista autobuze express care va pot duce in centrul orasului si care costa 64 de pesos, dar va fi dificil sa identificati statiile, asa ca documentati-va inainte.
Recunosc ca aici a fost unul dintre locurile in care am crezut ca exista o conspiratie impotriva mea. Stiam ca exista acest autobuz dar nimeni nu vroia sa-mi spuna unde este statia insistand ca in acel aeroport nu exista decat taxi-uri (inclusiv angajatii aeroportului). Intr-un final o agenta de paza m-a directionat spre statie.
Cand si cu ce zbori spre Mexic
Pentru a beneficia de preturi mai bune, pregateste calatoria din timp. Eu am inceput cu 6-7 luni inainte, stabilind traseul si cumparand biletele de avion. Am platit pe drum aproximativ 600 de euro combinand Ryanair (55 Euro) pe ruta Bucuresti – Londra si Thomas Cook Airlines pentru Londra – Cancun (512 euro). Cum insa am vrut sa incepem traseul din Mexico City, am mai luat un zbor intern (33 euro) cu VivaAerobus, o companie locala.
Cea mai buna perioada pentru vizitat tara este din noiembrie pana in aprilie, cand insa preturile cresc. Din mai pana in octombrie Mexic trece prin sezonul ploios cand ploua cam 2-3 ore pe zi, insa multi turisti iau aceasta perioada in considerare datorita scaderilor semnificative de preturi.
Eu am ales luna noiembrie pentru calatorie deoarece este la inceputul sezonului, preturile nu au apucat inca sa explodeze, desi sunt usor mai ridicate decat in lunile anterioare, iar vremea este minunata. Din 19 zile petrecute in Mexic am prins doar doua cu ploaie, care nu ne-au incurcat deloc programul.
Fa-ti rezervari din timp si pentru cazare. Numarul turistilor care viziteaza Mexicul este mare, asa ca exista riscul, in functie si de perioada, sa nu gasesti chiar ceea ce ai vrea, mai ales in principalele orase ale tarii. Noi am iesit la o medie de 39 dolari pe zi de cazare, dar exista si variante mai ieftine care ofera confortul necesar. Cancun va da insa bugetul peste cap, preturile cazarilor fiind semnificativ mai mare dacat in alte zone. O alternativa ar fi cazarea in Tulum, o localitate situata la 130 km sud de Cancun, unde preturile sunt ceva mai scazute si care este mai prietenoasa cu turistii backpackers.
In rest, nu e nevoie de viza de la ambasada, o veti primi pe aeroport la intrarea in tara dupa ce prezentati un pasaport valabil si o asigurarea de calatorie. Desi nu ne-au fost cerute, nu ar fi rau sa ai cateva rezervari de cazare printate la tine. Nu ai nevoie de medicatie speciala, dar de obicei turistii sunt sfatuiti sa nu foloseasca apa de la robinet nici pentru spalat pe dinti (noi nu am respectat intotdeauna aceasta regula) deci aveti grija inclusiv sa cereti bauturi fara gheata in ele.