Islanda are singurii politisti care merita atentia. Pe Instagram!

Nu e basm de spus copiilor de Craciun, in Europa inca mai exista o tara in care criminalitatea este doar o problema despre care se invata la Academia de Politie. In viata reala, agentii merg la serviciu si se implica in tot soiul de activitati, doar-doar le trece timpul mai usor.

politie_islanda_i_have_a_map (1)

Islanda este tara in care in toata istoria politiei un singur infractor a fost impuscat mortal. S-a intamplat in anul 2013, intr-o suburbie din capitala Reykjavik, unde un barbat de 60 de ani a amenintat ca isi impusca vecinii. Agentii sositi la fata locului au incercat ore in sir sa-l convinga pe agresor sa se predea, dar dupa discutii fara succes au aruncat gaze lacrimogene in interiorul locuintei acestuia. Agresorul s-a speriat si a iesit pe geam tragand in politisti, astfel ca acestia au ripostat. Ranile suferite au fost grave, iar barbatul, care suferea de afectiuni psihice, a murit in drum spre spital. Imediat, reprezentantii politiei au anuntat ca regreta incidentul si au transmis condoleante familiei.

politie_islanda_i_have_a_map (3)

Cazul a fost unicul in istoria Islandei, unde rata criminalitatii este atat de mica incat agentii de obicei nici nu se obosesc sa poarte pistoale, iar armata nu exista, desi tara este membra NATO. Mai mult, potrivit unui raport al Global Study on Homicide, comandat de Biroul pentru Droguri si Infractionalitate din cadrul ONU (UNODC), rata crimelor in Islanda nu a depasit niciodata 1,8 la 100.000 de locuitori in niciun an din perioada 1999-2009. Prin comparatie, in aceeasi perioada, in SUA, rata omuciderilor era intre 5 si 5,8 la 100.000 de locuitori.

politie_islanda_i_have_a_map (5)

In acest context, in sectiile de politie din Islanda au loc zilnic scene care, daca s-ar intampla in Romania in mod clar ar iesi un scandal monstru. Agentii au actiuni prin care merg la gradinite si le citesc povesti copiilor, ajuta batranele sa treaca strada, se costumeaza sau se mascheaza si posteaza frecvent pe Instagram selfie-uri cu ei in ipostaze complet dubioase.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close