Turism in vreme de terorism: Ce destinatii se pierd si cine castiga

Atacurile violente din ultimele luni din Tunisia, Egipt, Mali sau Paris au provocat valuri de schimbari in modul in care oamenii ii privesc pe cei de langa ei, in felul in care statele protejeaza cetatenii sau isi stabilesc politicile externe.

Imediat dupa atentatele din capitala Frantei, francezii spuneau ca nu isi vor schimba stilul de viata si nu se vor bloca in case pentru ca asta ar insemna victoria terorismului. Cu toate acestea, efectele au inceput sa se vada la foarte scurt timp si in sectorul turistic.

Paravion.ro anunta zilele trecute ca numarul rezervarilor in scop turistic spre Paris au scazut aproape de zero, singurele deplasari fiind in scop de business. Nici macar reducerile de 25-50% promovate imediat de hotelieri nu par sa atraga turisti in conditiile in care presa franceza anunta aproape zilnic noi raiduri indreptate spre persoane suspectate de terorism.

Cu aceeasi ingrijorare sunt privite si destinatii precum Egipt sau Tunisia, iar Turcia va avea de suferit dupa ce decizia de a dobori un avion rusesc ce i-a incalcat spatiul aerian a atras mai multe sanctiuni din partea Moscovei.

Cu toate acestea, turistii nu raman acasa! Ba chiar World Travel and Tourism Council (WTTC) a preconiza cresteri de 3.5 procente anul acesta dupa ce noile date au aratat ca oamenii nu renunta la calatorii, ci doar isi schimba destinatia.

Operatorul britanic Thomas Cook a anuntat ca dupa incidentele din Egipt si Tunisia clientii sai s-au indreptat catre destinatii precum Insulele Canare, America de Nord, Mexic sau Capul Verde. In plus, in perioada sarbatorilor, turistii au inceput sa fie chiar mai interesati decat de obicei de vacantele relaxante din Laponia, un loc considerat mult mai sigur.

In ceea ce priveste Turcia, specialistii cred ca eliminarea statiunilor din ofertele agentiilor rusesti va duce la o ieftinire a preturilor pachetelor cu pana la 20-30%. Acest lucru ar putea fi prvit ca un avantaj pentru turistii din Romania, care insa ar putea “pierde” o alta destinatie preferata – Grecia. Rusii care nu se mai bronzeaza in Turcia ar putea ajunge in insulele preferate de romani, asa ca este de asteptat ca si preturile sa creasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close