Cum scapi de frica de avion

Provocarea de Craciun a fost sa le spunem parintilor ca au primit cadou o minivacanta in Sicilia. Lacrimi, bucurie, chiote, apoi si-au dat seama ca trebuie sa zboare si nu a mai fost chiar la fel de fun. Si totusi cum scapi de frica de zbor ca sa poti sa profiti de ocazii si sa te bucuri de o vacanta?

Cum scapi de frica de avion

Primul raspuns este si cel mai cel mai evident: zbori! Am langa mine in fiecare vacanta un exemplu de frequent flyer care era terorizat la fiecare cursa. Cu tot tacamul: anxietate, nu prea mai dormea inaintea zborului, ii aparea herpes dupa ce ateriza. La el tratamentul a fost sa zboare tot mai mult, iar intre curse sa citeasca tot ce se putea despre avioane, accidente aviatice, ce se intampla in timpul unui zbor, pentru ca, da, cand nu esti in control intr-o situatie, vrei macar sa stii tot ce se intampla.

De altfel, asta este si unul dintre lucrurile pe care le recomanda insotitorii de zbor celor care li se pare nenatural ca o vaca alba de multe tone sa se ridice gratios printre nori si sa si ramana acolo atat cat vrea pilotul.

Daca ar fi sa te tii de logica, atunci poti sa te intorci catre cifre:

  • nu esti singur: 25% dintre oameni se tem sa zboare
  • cu toate astea, avionul e unul dintre cele mai sigure mijloace de transport: exista o sansa la 11 milioane sa mori intr-un accident de avion, dar una la 5.000 in cazul masinii
  • specialistii MIT au calculat ar trebui sa zbori zilnic timp de 123.000 ani pentru ca asa ceva sa ti se intample tie
  • daca e sa ne luam dupa barfele din industrie, membrii echipajului fac erori care tin de siguranta in aproximativ 82% dintre zboruri. Si cum e asta un bun intrebi? Pai… cele 82% dintre zboruri nu s-au prabusit

Daca logica te va convinge sa te urci in avion, sunt si cateva lucruri care sa iti faca viata mai usoara pana ce te obisnuiesti cu zborurile.

  • Mimeaza relaxarea. cand stai tu incordat(a) in scaun si strangi bine de manerele scaunelor, observa-i pe cei din jur care sta relaxati de parca sunt la cinema. Incearca si tu sa te concentrezi pe o revista, carte sau pe un film, asculta muzica sau poti sa te joci Bubbles. Whatever floats your boat…

Cum scapi de frica de avion

  • Recita “mantrele”. “Avioanele sunt sigure”, “Masinile sunt mult mai periculoase”, “Turbulentele nu cauzeaza prabusirea unui avion”.
  • Bea ceva. Poate nu e cea mai stiintifica abordare, dar alcoolul (in cantitate rezonabila) te ajuta sa te relaxezi.
  • Stimuleaza oxitocina. Unii terapeuti cred ca “hormonul dragostei”, care iti da o stare de bine, ajuta si in astfel de situatii. Oxitocina este eliberata atunci cand mangai cainele sau pisica sau cand ai orgasm. Acum nu spun sa pleci cu animalul de fiecare data sau sa pui in practica fanteziile cu sex in avion, insa unii terapeuti isi indruma pacientii sa se gandeasca la momentele de dupa sex, la imbratisari sau mangaieri.
  • Vizualizeaza ceea ce urmeaza sa se intample si incearca sa refaci traseul in minte pentru a sti la ce sa te astepti.

Citeste si: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close