Cum a ajuns Islanda de la “Eyjafja… WHAAAAT?!?” la gonit turistii din tara

Sunt 7 ani de cand Europa s-a trezit intr-o dimineata in ceata doar ca sa auda ca undeva, pe o insula inghetata de care nu-i pasa nimanui, a inceput un vulcan sa pufaie. Cu ocazia asta unii au aflat de Islanda, altii au invatat sa spuna Eyjafjallajökull, iar tot mai multi au inceput sa vrea sa vada Islanda. De fapt, atat de multi ca dupa 7 ani islandezii deja fac eforturi sa incerce sa tina turistii departe.

Lectia de dictie a venit pe 14 aprilie 2010, cand Europa s-a trezit paralizata de eruptia vulcanului islandez Eyjafjallajökull. Norul de cenusa format s-a intins deasupra intregului continent, avioanele au ramas zile intregi la sol, iar companiile aviatice au inregistrat pierderi uriase.

Vulcanul Eyjafjallajökull cel care pare inofensiv
Eyjafjallajökull pare inofensiv

Singurii care a avut de castigat au fost islandezii. “Toata lumea se plangea ca Europa e paralizata, dar cum vantul batea spre continent si ducea norul de cenusa, noi nu aveam nici o problema sa zburam aici”, ne povestea Hlolli, ghidul de la Free walking tour Reykjavik. Iar cand ai o planeta intreaga cu privirea atintita asupra ta, ai dreptate cand spui ca “Eyjafjallajökull a fost cea mai buna campanie de publicitate”, iar asta s-a vazut in statisticile autoritatilor din turism. De la aproape 500.000 de turisti anual in 2010, cifra fiind in scadere, s-a ajuns in 2016 la peste 1,6 milioane de vizitatori, dintre care 325.000 doar americani. Asta in conditiile in care populatia TOTALA a Islandei este de 332.000.

Sigur, acum doar pentru ca toata planeta incearca fara succes sa spuna “Eyjafjallajökull”, nu inseamna ca toti se vor urca si in avion sa vina sa-l vada. De asta s-a asigurat Ministerul de Turism care a profitat de ocazie pentru a lansa campania “Inspired by Iceland”.

Recunoaste, daca vezi fiorudurile, ghetarii si gheizerele, si tu ai fi tentat sa afli mai multe despre Islanda. Eh, daca ai fi cautat in 2010, primul lucru pe care il aflai era ca un bilet de avion pana acolo te costa undeva aproape de 1.500 de euro, dar din fericire drama nu a fost de durata pentru ca WOW air a intervenit imediat cu zboruri low cost care sa lege Islanda de Europa si SUA. Ba chiar, in perioadele de promotie ai sanse sa gasesti zboruri intre SUA si Reykjavik la 99 de dolari, asa ca insula a devenit poarta de intrare a multor americani care vin sa viziteze Europa.

Islanda este cea mai sigura tara din lume

In plus, in anii care au urmat, in timp ce destinatiile de succes din Europa s-au confruntat cu valuri de refugiati si atentate, Islanda a iesit de fiecare data pe locul 1 in Global Peace Index, fiind considerata cea mai sigura tara din lume.

Pentru ca rata criminalitatii e foarte scazuta, politistii islandezi nu au prea mult de lucru, asa ca toate petrecerile de Craciun si actiunile de ajutorare a batranelor sa treaca strada ajung pe contul de Instagram.

Oricat ar parea de mic, Husavik este al doilea oras ca marime din Islanda
Oricat ar parea de mic, Husavik este al doilea oras ca marime din Islanda

Islanda este tara in care in toata istoria politiei un singur infractor a fost impuscat mortal. S-a intamplat in anul 2013, intr-o suburbie din capitala Reykjavik, unde un barbat de 60 de ani a amenintat ca isi impusca vecinii. Agentii sositi la fata locului au incercat ore in sir sa-l convinga pe agresor sa se predea, dar dupa discutii fara succes au aruncat gaze lacrimogene in interiorul locuintei acestuia. Agresorul s-a speriat si a iesit pe geam tragand in politisti, astfel ca acestia au ripostat. Ranile suferite au fost grave, iar barbatul, care suferea de afectiuni psihice, a murit in drum spre spital. Imediat, reprezentantii politiei au anuntat ca regreta incidentul si au transmis condoleante familiei.

In plus, insula nu are armata, ci doar o paza de coasta si un serviciu de salvare ce functioneaza pe baza de voluntariat. Exista insa nu mai putin de 800 de izvoare geotermale, iar 90% din locuinte sunt incalzite folosind aceste ape. Apa este atat de pura incat poate fi bauta de la orice robinet.

The Ring Road, soseaua care te plimba prin Islanda
The Ring Road, soseaua care te plimba prin Islanda

Drumurile sunt proaste si nimeni nu face nici un efort sa le imbunatateasca, lucru care in mod normal ar scandaliza pe toata lumea. Aici, insa, nu. Daca vrei sa faci un tur al Islandei, e simplu: te tii de singurul drum asfaltat, The Ring Road, care e oarecum un cerc ce pleaca din Reykjavik, da o tura de insula si te intoarce in capitala. In afara acestuia sunt doar drumuri din pietris pentru ca tara este un mare parc national. In plus, din cauza iernilor aprige si a vulcanilor care erup frecvent, podurile sunt facute pe schelet metalic, asa ca sunt distruse de viituri si refacute imediat, pentru ca oricum nici un alt material nu ar rezista intemperiilor.

Nu e joaca de copil, pietrele astea sunt casele elfilor
Nu e joaca de copil, pietrele astea sunt casele elfilor

In afara de asta, atunci cand e vorba de noi constructii, apare o probleme extrem de importanta: ELFII, care nu sunt doar o legenda, ci fac parte din viata cotidiana. Potrivit folclorului, in fiecare piatra traieste un elf si tocmai de aceea, in 2012, constructia unui drum a fost oprita deoarece localnicii nu doreau ca un bolovan sa fie mutat din locul sau. Si, ca in orice tara normala (SIC), un reprezentant al elfilor a mers in fata magistratilor pentru a-si sustine cauza, dar in final, a acceptat relocarea stancii.

Cand e bine sa mergi in Islanda?

Islanda e genul de tara in care m-as putea intoarce de oricate ori, dar cred ca ideal ar fi macar de doua. Prima data cand am fost era in luna mai, in extrasezon, asa ca am avut-o doar pentru mine. Este inca frig, e drept, dar ai sanse mari sa mergi ore in sir fara sa te intalnesti cu altcineva si doar sa te bucuri de ce vezi. Ore intregi de campuri de lava, gheizere, drumetii pe ghetari sau bai in ochiuri cu apa termala fierbinte aproape pe marginea drumului.

Poti sa te plimbi pe plaja si sa vezi foci, sa conduci pe singura sosea si sa treci pe langa cai salbatici si cascade de inaltimi ametitoare.

Mai multi cai decat soferi pe Ring Road
Mai multi cai decat soferi pe Ring Road

Data viitoare cand merg, as vrea sa fie vara, in perioada in care apare aurora boreala. Compromisul este ca atunci merge toata lumea, asa ca este foarte aglomerat, iar preturile care oricum sunt mai mari decat in Elvetia (inainte de Islanda, preturile din Elvetia erau cele mai scandaloase de care am dat ) o iau razna.

Tot in acest sezon insa se intampla si lucrurile pe care nu as vrea sa le vad. Triplarea numarului de turisti intr-o insula care este arie protejata afecteaza deja natura. Preturile mari sunt un prag care tine o parte din turisti inca la distanta. Alt filtru ar fi acela ca, in afara capitalei, sunt destul de putine atractii preferate de obicei de oamenii care vor vacanta de relaxare – nu ai multe restaurante, nu ai baruri, cluburi, asa ca deocamdata, multi dintre cei care merg in Islanda sunt iubitori de natura si incearca si sa o protejeze. Riscul este insa foarte mare si inveti ce inseamna un pas gresit atunci cand urci pe un ghetar din Islanda si afli ca un muschi pe care il calci se va reface in 60 de ani.

Hipnoza cu ghetari plutitori la Jokulsarlon Glacier Lagoon
Hipnoza cu ghetari plutitori la Jokulsarlon Glacier Lagoon

Ca sa nu mai spunem ca Islanda nu are destule locuri de cazare pentru turisti, asa ca in afara capitalei, gasesti multe campinguri, hosteluri, iar o varianta creativa sunt camperele, masini transformate in garsoniere pe roti. Ai un pat rabatabil, lenjerii, saci de dormit, un frigider mic, oale, butelie si scaune si tot ce iti mai trebuie pentru camping, iar avantajul este ca poti ori intr-un camping sau oriunde gasesti un loc sa iti placa.

Un camper este dotat cu tot ce ai nevoie pentru o saptamana pe drum
Un camper este dotat cu tot ce ai nevoie pentru o saptamana pe drum

Atentie, insa, doar pentru ca poti campa oriunde, nu inseamna ca poti sa si mergi cu masina peste tot. Fiind arie protejata, in afara drumurilor amenajate, exista riscul sa distrugi plante sauu muschi, iar amenda ajunge pe la 1.750 de dolari. Asa ca daca te hotarasti sa vizitezi Islanda, si ar trebui, nu lasa urme!

Citeste si: Ce trebuie sa stii inainte sa pleci in Sri Lanka: buget, transport, cazare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close