La Chandeleur, ziua in care toti francezii mananca numai clatite

Daca aveti nevoie astazi de un ritual care sa mai alunge frigul, atunci trebuie sa stiti ca puteti folosi si voi ca scuza La Chandeleur, sarbatoarea clatitelor din Franta.

Numita si Sarbatoarea lumanarilor, La Chandeleur a fost mai intai marcata in calendarul religios, dar obiceiul de a pregati si manca in aceasta zi cat mai multe clatite a facut ca toata umea sa devina “credincioasa”. Si nu i-as condamna, ba chiar ii invidiez pe francezi, mai ales ca in luna noiembrie au marcata in calendar si o zi speciala in care sa bea vin. Cand vom avea si in Romania o zi nationala a branzei, voi considera ca s-a facut dreptate.

Pana atunci, pe 2 februarie, in fiecare an, oricine poate deveni francez cu sufletul si cu stomacul. Traditia spune ca in aceasta zi trebuie sa faci clatite, iar cand le intorci sa folosesti mana stanga, in timp ce in dreapta tii un banut. If you get the job done, te-ai aranjat si o sa ai noroc tot anul. Daca nu, nu cred ca e foarte bine, mai ales ca trebuie sa faci curat in bucatarie.

In general, clatitele dulci (crepes) sau sarate (galettes) se asorteaza cu cidru, iar in aceasta zi in mod deosebit, francezii le pregatesc mai ales pentru cina.

Reteta originala de clatite frantuzesti

La Chandeleur sarbatoarea clatitelor din Franta
Clatitele, fie ele dulci (crepes) sau sarate (galettes), se asorteaza cu cidru
  • 300 de grame de faina
  • 4 oua
  • 550 de mililitri de lapte
  • 2 linguri de unt topit
  • un praf de sare

Ingredientele se folosesc si pentru galettes, clatitele sarate, dar daca vreti sa le transformati in desert, mai adaugati:

  • 2 linguri de zahar
  • extract de vanilie
  • apa de portocale
  • cateva linguri de lichior, cognac sau rom dupa gust

Toate ingredientele, mai putin untul, se amesteca intr-un castron pana ce capata consistenta unui sirop gros. Aluatul trebuie apoi lasat 30 de minute sa se odihneasca. Clatitele sa gatesc apoi intr-o tigaie antiaderenta cu putin unt. Stratul trebuie sa fie subtire, iar clatitele sunt pregatite pentru intors atunci cand marginile incep sa se desprinda.

TIP: In ciuda a ceea ce mi s-a spus toata copilaria, francezii nu asteapta ca bucatarul sa termine de facut toate clatitele, ci le mananca pe masura ce ies din tigaie, ca sa nu se raceasca!

Citeste si: Orez negru cu lapte de cocos, “tratament” asiatic pentru iarna grea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close