Ce e de vazut in Covasna. Cele sapte “minuni” si o noapte la castel

Covasna ramasese una dintre zonele din Romania careia i-am tot dat tarcoale, dar nu ajunsesem sa ma conving cu ochii mei de frumusetile acestui loc lipsit de agitatie.

Cand am avut timp nu am gasit cazare, cand am avut invitatii nu era timp si tot asa. Insa la mijloc de octombrie s-au aliniat toate, asa ca intr-o vineri pe inserat am ajuns la Talisoara, unde printre casele vechi a renascut Hotel Castel Daniel. Un conac vechi de 400 de ani refacut in asa fel incat a devenit o atractie turistica in sine.

Hotel Castel Daniel, din Talisoara
Hotel Castel Daniel, din Talisoara

Ne-a intampinat chelnerul ramas sa astepte turisti intarziati, iar dupa ce ne-a facut un scurt tur al castelului si ne-a povestit despre cele opt camere tematice, ne-a atras usor spre bar. Intai ne-a atras atentia cu un vin unguresc usor sarat, apoi ne-a spus povesti despre indarjirea unui cuplu retras din agitatia din Bucuresti si multi bani atrasi prin diferite forme de finantare pentru sustinerea patrimoniului pentru a reface Castel Daniel.

Cazare in Covasna in castelul cu incaperi secrete

Am aflat povestile primului proprietar, Daniel Mihaly I, despre camera secreta descoperita in timpul lucrarilor de renovare sau frescele gasite sub straturile de var aplicate in perioada comunista in care castelul a fost pe rand CAP si centru de colectare a laptelui.

As avea atat de multe lucruri frumoase de spus despre hotelul acesta incat as putea fi banuita ca am fost mituita, dar e doar entuziasmul meu atunci cand vad lucruri bine facute. Nici nu ar fi fost nevoie de alte stimulente cand am avut parte de mancare gatita din ingrediente locale, povesti despre istoria locului, recomandari legate de atractiile din zona si zile incheiate cu o baie in copaie de lemn. La lumina unei lumanari. Adica, da, unele clisee trebuie incercate!

Baia rustica din camera 4 de la Hotel Castel Daniel
Baia rustica din camera 4 de la Hotel Castel Daniel

Asa ca daca se intampla sa ajungeti la Talisoara, chiar daca nu va cazati la castel, puteti merge sa il vizitati, iar angajatii va vor face un tur al proprietatii.

Tot in sat puteti vizita si atelierul fierarului care lucreaza manual piese pentru castelele si conacele din zona, cum ar fi cel al Contelui Kalnoky de la Miclosoara sau chiar locuintele din zona ale Printului Charles.

La doar cativa kilometri, in satul Varghis puteti face o vizita in locuinta unei alte familii de mestesugari ce picteaza pe lemn si sculpteaza de 15 generatii. La iesirea din sat, un drum care taie campurile va duce apoi spre Cheile Varghisului, unde sunt peste 120 de pesteri, majoritatea neamenajate.

Intrarea in Cheile Varghisului
Intrarea in Cheile Varghisului

Traseul este marcat si dureaza aproximativ doua-trei ore, iar cel mai mare noroc a fost ca am ajuns aici toamna, cand toata padurea era gatita in culori aprinse.

Daca gresiti si voi drumul, desi intrarea in Cheile Varghisului este marcata, iar in apropiere este si un centru de informare, tot raul spre bine! Asa am ajuns sa urcam inca vreo 20 de kilometri pe drumul forestier din Muntii Baraolt pana ce am dat de musuroaiele fumegande in care se “coc” la foc mocnit carbunii folositi pentru gratar.

Cum se fac carbunii in Muntii Baraolt
Cum se fac carbunii in Muntii Baraolt

Lemnele sunt taiate la lungime de un  metru si stivuite ca o cetate fortificata, apoi acoperite cu paie si pamant. Printr-un canal se ajunge in mijlocul movilei si se da foc, iar dupa doua saptamani de ars mocnit e gata mangalul.

Musuroaile de carbuni sunt facute din lemne, paie si pamant
Musuroaiele de carbuni sunt facute din lemne, paie si pamant

Acoperiti de cenusa si fara sa mai simta fumul sau mirosul usturator, putinii lucratorii din zona sunt dornici sa schimbe o vorba cu ratacitii care urca pana la ei, iar daca mai ai in portbagaj si o sticla de vin primita de la tata de acasa, iti povestesc cate-n luna si in stele.

Lucratorii din Muntii Baraolt
Lucratorii din Muntii Baraolt

Pe langa Talisoara, daca ai noroc sa nu ploua, poti vizita cateva izvoare minerale de la Biborteni sau poti sa faci o vizita la tanti Keresztes Etelka, cea care la aproape 85 de ani se ingrijeste de una dintre putinele mori cu apa inca in functiune.

Moara din Batanii Mici
Moara din Batanii Mici

Daca nu e duminica intre 11 si 12 cand e la biserica, in restul zilelor o gasesti acasa trebaluind la moara sau la razbiul de tesut. E bucuroasa de oaspeti si, chiar daca nu vorbeste limba romana, se gaseste in preajma si fiul ei cre sa iti faca un tur complet al morii care se intinde pe trei etaje ale casei.

Singura plata primita de morarita este o parte din faina rezultata
Singura plata primita de morarita este o parte din faina rezultata

Ce e de vazut in Covasna: Cele sapte “minuni”

Aceasta este insa doar o mica parte din ce poti vedea in Covasna, asa ca sigur o sa revin cat de curand. Daca e sa te iei dupa ce spun localnicii, “cele sapte minuni ale judetului Covasna”, pe care chiar ei le-au votat sunt:

Muntele Puturosu
Muntele Puturosu
Conacul Damokos Gyula – Muzeul Haszmann Pal
Conacul Damokos Gyula – Muzeul Haszmann Pal
Biserica monument istoric „Sfantul Emeric” din Ghelinta
Biserica monument istoric „Sfantul Emeric” din Ghelinta
Calea ferata forestiera cu ecartament ingust de la Comandau si locomotiva care circula pe aceasta
Calea ferata forestiera cu ecartament ingust de la Comandau si locomotiva care circula pe aceasta

 

Biserica monument istoric de la Aita Mare
Biserica monument istoric de la Aita Mare
Mestecanisul de la Reci
Mestecanisul de la Reci
Cheile Varghisului
Cheile Varghisului

Iar daca mai ai nevoie de inspiratie, autoritatile din judet au lansat recent si site-ul viziteazacovasna.ro, unde poti afla si alte detalii despre locurile in care te poti caza sau pe care le poti vizita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close