Mojito, asa cum am invatat in Cuba

Devenit cunoscut in toata lumea datorita lui Ernest Hemingway, Mojito, bautura nationala in Cuba, se pare ca ar fi aparut initial ca un tratament. Pai, cum altfel?

Marii cuceritori ajunsi in Cuba in anii 1500 au gasit nu o plaja exotica, asa cum v-ati astepta, ci dizenterie si scorbut, o boala cauzata de lipsa de Vitamina C. Si ce remediu mai bun au primit din partea localnicilor, decat o bautura facuta din aguardiente, un soi de tuica facuta din trestie de zahar, lamaie, menta si putin zahar.

In timp, reteta s-a mai adaptat vremurilor, aguardiente a fost inlocuita cu rom, desi cubanezii inca o folosesc, iar celebritati precum Ernest Hemingway au facut-o renumita in toata lumea. Birtul lui preferat, La bodeguita del medio, unde isi petrecea zilele sau noptile, e acum loc de pelerinaj si ca sa prinzi un Mojito istoric, ai de stat la coada. In plus, mojito este cel mai consumat cocktail din Marea Britanie, mai ales dupa ce si James Bond i-a facut reclama.

Mojito e racoritor, revigorant, contine putin alcool si te imbata lent, dar bine. E usor de facut, iar retetele sunt tot mai des diversificate. Unii pun sirop de zahar, altii Sprite in loc de apa minerala, iar la celebrul Hotel Nacional din Havana ( unde merita sa va petreceti macar o noapte in camerele locuite pe vremuri de gangsteri, Winston Churchill, Frank Sinatra sau Ava Gardner), reteta casei contine si un strop de Angostura bitter, care sa ii mai taie din dulceata. Reteta originala este insa aceasta:

Ingrediente:

reteta mojito

  • o jumatate de lime taiata in patru
  • doua lingurite de zahar brun
  • 10-12 frunze de menta proaspata
  • 50 ml rom (Havana Club de 3 ani)
  • fulgi de gheata
  • apa minerala

Mod de preparare:

reteta mojito

Lime-ul, zaharul si frunzele de menta se pun intr-un pahar Collins.

reteta mojito

Se preseaza usor cu un muddler pana cand lime-ul isi lasa sucul, dar cu grija sa nu se striveasca frunzele de menta. Acestea trebuie sa isi elibereze uleiurile esentiale, dar nu sa fie strivite si sa devina amare.

reteta mojito

Se umple paharul cu fulgi de gheata si se preseaza bine.

reteta mojito (5)

Se adauga romul, apoi se agita putin amestecul de pe fundul paharului cu o lingurita de bar. Se adauga un strop de apa minerala si un pai.

reteta mojito

Viva Cuba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close